Документи за участие във вота до 9 септември

OFFNews 11 август 2015 в 13:49 2033 0

Документите за регистрация на партиите и коалициите за местните избори ще се приемат до 9 септември, реши ЦИК. До 4 септември ще се назначат съставите на Общинските избирателни комисии. Кметовете трябва да проведат консултациите за съставите до 30 август.

Вчера президентът издаде два указа - за провеждане на местни избори и референдум на вече определената дата - 25 октомври. Въпросът на националното допитване ще е "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите".

"Вече са разгледани основните принципни решения. В близките дни ще ги приемем, за да дадем възможност на всички участници в изборите да се запознаят. Първите стъпки са да се приеме хронограмата за провеждането на изборите, в която да бъдат определени сроковете, в които всеки трябва да упражни своите права, и да бъдат назначени Общинските избирателни комисии (ОИК)", коментира пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той уточни, че по отношение на референдума ЦИК в момента разглежда и ще приеме книжата за провеждането. Все още обаче не е решено дали разяснителните кампании за изборите и референдума ще бъдат отделни. 

"ЦИК има едно основно задължение във връзка с отпечатването на бюлетините – да извърши контрол върху отпечатването, предаването и съхранението на бюлетините и избирателните книжа. ЦИК има готовност да направи това. След приемането на хронограмата ще започне и самата регистрация в ЦИК на политическите сили. Ще направим всичко възможно това да стане по-рано, за да може политическите сили да имат повече време за регистрацията", добави Андреев. 

Министерският съвет трябва да е готов с план-сметката за изборите до 31 август. До 14 септември трябва да бъдат публикувани избирателните списъци. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови