Докладът за Gemcorp: Кирил Петков набързо и без проверка от ДАНС е сключил меморандума

Gemcorp и IP3 Corporation са имали възможност да получат достъп до огромен обем поверителна информация за българската енергетика

Ружа Райчева 05 януари 2023 в 10:34 6950 5

Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков

Докато е бил министър-председател, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков скоростно е сключил меморандума за разбирателство с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation., без да възложи проверки на ДАНС за двете участващи в консорциума компании.

Това е основното заключение от проверката на специално създадената парламентарна комисия за меморандума с Gemcorp.

В края на ноември ГЕРБ създадоха Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с "Gemcorp Holding Limited" и "IR3 Corporation" от правителството на бившия премиер Кирил Петков. Подобна комисия имаше и в предходното 47-о Народно събрание.

Въпросният меморандум засяга всички сфери на българската енергетика - от природен газ и въглища до ядрени проекти. В документа беше заложена мащабната идея за изграждане на мегапарк от батерии за съхранение на електроенергия, които да се изградят от Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation.

В доклада на временната комисия се твърди, че меморандумът е бил подписан без получено становище от водещите ведомства - нито от Министерство на енергетиката, нито от Министерски съвет.

Според доклада на комисията меморандумът с Gemcorp е подписан в нарушение на конституцията, множество международни документи и правилници на съответните ведомства. В доклада пише, че документът за инвестиционно намерение не е бил съгласуван с нито едно ведомство, но за сметка на това двете компании са имали възможност да получат достъп до огромен обем поверителна информация за цялата система на българската енергетика.

Твърди се, че Gemcorp и IP3 са поискали да получат секретна информация за всички ключови енергийни предприятия в страната - "Булгаргаз", "Топлофикация София" и т.н.

Собствеността на двете компании не е била проверена от Кирил Петков предварително, въпреки че той твърдеше обратното, а след сключването на меморандума шефът на ДАНС Пламен Тончев е съобщил, че от агенцията са открили тревожни взаимовръзки в една от участващите в консорциума компании - Gemcorp Holdings Limited.

Впоследствие стана ясно, че свързаният с руския президент Владимир Путин милиардер руският олигарх Алберт Авдолян е учредител на Gemcorp заедно с българина Атанас Бостанджиев - бивш кадър на руската държавна банка ВТБ. На 8 април по време на блиц контрол в Народното събрание Кирил Петков казва:

"Когато подписахме това писмо за намерение (визирайки меморандума), ние проверихме дали в този момент има руски инвеститори. В този момент нямат руски инвеститори. Освен това в момента съм разпоредил пълна проверка. Да видим пет години назад какви инвеститори са имали, за да можем да вземем решение дали нещо да се пристъпи напред."

От писмо на председателя на ДАНС до временната парламентарна комисия става ясно, че справката, изготвена от ДАНС до тогавашния началник на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова, не е поради разпоредена проверка на компаниите, с които е подписан меморандума.

"На ДАНС не са възлагани проверки от тогавашния министър-председател Кирил Петков или други представители на изпълнителната власт в периода преди или след издаването на горепосочения доклад", пише в писмото на ДАНС. 

Предстои докладът на временната комисия да бъде обсъден в пленарната зала днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

5

AlexT

05.01 2023 в 11:24

2 ...; за фирмите на пашата, клуб Банкя, СИК и ИПОН- пазещи-охраняващи ЛУКойл – да не говорим; за 12 години НЕПЛАЩАНЕ на данък печалба от ЛУКойл-ТИ отговаряш – да не говорим !? ; за Общ. Поръчки, за язовирите- над 600млн.лв.- доган фирми и НЕ ремонтирани / само 10-тина / ..да не говорим ..; 54 млн. лв- за Студен резерв- на ТЕЦ-а на доган !? ; и още мнооого, много пари ,Мутро – ……..е ЯСНО, защо искаш ПАК да управляваш с твоята БАНДА !? ::)

-1395

4

AlexT

05.01 2023 в 11:23

НЕ меморандуми-прекратени , а ФАКТИ осъществени, извършени или НЕ , в ПРАВНИЯ мир …:)

Тик..н, струваш ни НЕ 1-2 милиона, а МИЛАРДИ !! Би трябвало ТИ- да мълчиш ..:Един милиард долара- НЕ поискана неустойка от путин-за смяна точката на доставка на газ с договор до 2030 г; 3 милиарда лева- НИКОГА няма да се възстановят, никога с по 100млн.такси годишно , и лихва 0т 4,2 % годишно – кредит от банки за ТУРСКИЯ поток!? ; 1.2 МИЛИАРДА лева – за части за АЕЦ- без да има ЦЕНА на цялата АЕЦ- за награда подписалия го Първанов ТИ назначи за зам. министър ; 400 млн.лв- да се копа с руски драги до пристанището на доган ; 57 млн.- опростени на домусчиев и уреждането му на кредит- над 220 млн .лв; за “вълка”- над 140млн. кредит – НОВА ФИРМА !?-да чисти София :; 54 млн. за гергов- за дупката –Варна ;; за къщите за гости- “САМО” 4 са – на родата на Карадайъ-то ; МИЛИАРДИ АВАНСИ за БЪДЕЩИ, неясни строежи на стр. Фирми – още не започнали – но в банковите им сметки !? ; за фирмите на пашата,

-795

3

Дедо МразИ

05.01 2023 в 11:10

Пладнешко изхардвардване

22548

1

dolivo

05.01 2023 в 10:42

Я да видим тролчетата какво ще ни осветлят по това чудовищно престъпление на века?
 
X

Да помогнем на украинските деца!