Доган заговори за любимата си заедност и в предговора на 'Чудесата на Родопите'

OFFNews 10 август 2022 в 21:31 4642 5

Доган

Снимка Архив

Ахмед Доган

Родопите са цивилизационна лаборатория за търсене на нови форми на развитие на човечеството. Родопчаните имат световно историческа мисия да запазят културния код на изстраданата "заедност" и да го предадат на следващите поколения като необходим формат на съществуване на нашата цивилизация.

Това е написал почетният председател на ДПС Ахмед Доган в предговора, озаглавен „Културният код на Заедността” към книгата „Чудесата на Родопите – 50 легенди”, съобщават от пресцентъра на движението.

Книгата е е част от поредицата „Легенди за Чудесата на България” на Националната кампания за опазване на културно-историческото наследство „Чудесата на България”.

"Заедността е следващата стъпка на развитие на толерантността. Толерантността е етническa, религиозна и културна търпимост и поносимост в определени граници (толеранс). Преминат ли се тези трудноопределими „граници от-до“ на търпимостта и поносимостта, се получава „криза на толерантността“, на която бяхме свидетели във връзка със сирийските бежанци в Европа. Заедността предполага необходимост от различията и техния културен синтез. Заедността е необходимо културно единство на многообразието на етнорелигиозните и културни реалности", е написал Доган.

Европейската културна идентичност е геополитическа даденост, но доколко тя е споена от "заедността" на няколко десетки национални идентичности всеки сам може да прецени съобразно своята познавателна опитност. В този смислов контекст "заедността" е философската основа на нашата културна идентичност, се посочва още в предговора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

11.08 2022 в 10:35

всички заедно за обогатяване на агата. А той благородно ще помаже някой от нас.

Феодална гад

865

3

Constanza

10.08 2022 в 23:23

"Родопите са цивилизационна лаборатория за търсене на нови форми на развитие на човечеството."

По-голяма глупост отдавна не бях чувала.

12073

2

IvanofRumen

10.08 2022 в 22:22

Главният виновник България да е в това положение. Трябва да има възмездие за този мафиот
!

210

1

Merc

10.08 2022 в 22:05

Ще цитирам Мел Гибсън :

" Има хора , на които с удоволствие бих се изп.кал на гроба..."

Този е един от тях.