До момента се знае за двама подслушвани протестиращи, но проверките продължават

OFFNews 23 юли 2021 в 19:45 3993 0

От проверките, които извършихме, решихме, че спрямо двама души, участващи в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства. Едно от лицата е с активна политическа дейност и е извън протестите.

Това заяви Огнян Стоичков от Националното бюро за контрол на СРС пред БНТ. 

В момента са в ход още 6 проверки, за които имаме информация, че са прилагани СРС спрямо лица, участващи в протестите и тези 6 проверки обхващат повече лица, тъй като прокуратурата ни прави услуга, като посочи много лица с три имена и ЕНГ, допълни той. Стоичков обясни, че когато проверят един от тях, автоматично се самосезират и за останалите. 

По думите му са сезирали на 9 юли главният прокурор, ръководителят на Специализирана прокуратура, ВСС и министърът на правосъдието. "Ако те решат, ще предприемат действия. Докладваме и на парламента. Ако ни поканят на среща, ще предоставим подробности", каза Стоичков. 

Стоичков уточни, че в последния месец и половина - от 20 май до 7 юли в Бюрото за контрол на СРС са постъпили 80 сигнала на граждани, които твърдят, че участвайки в протестите, спрямо тях са използвани незаконни СРС. Ние за този месец и половина сме извършили 45 проверки по тези сигнали. Остават почти още толкова.

Темата със специални разузнавателни средства е винаги отворена и това е така, защото винаги се задават повече въпроси, отколкото се получават отговори, коментира още Огнян Стоичков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови