До 25-и декември Метадоновата програма ще бъде преместена от 'Младост'

OFFNews 29 ноември 2019 в 15:30 3759 1

Снимка Архив

Министерството на здравеопазването е осигурило подходяща сграда, в която ще бъде настанена Метадоновата програма към Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм. Ремонтните дейности ще приключат до 16 декември т. г., а преместването ще се извърши в срок до 25 декември тази година.

Това заяви днес по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на група народни представители от БСП, за създалото се напрежение покрай преместването на програмата от сградата на ул.“Пиротска“ в столицата и протестите на жителите от ж.к. „Младост“.

По думите на министъра новата сграда е с много добра комуникационна достъпност до обществен транспорт. В момента в нея тече ремонт и помещенията се подготвят за лечебна дейност, като стремежът е в тях да бъдат създадени добри условия за работа.

Министърът припомни, че тази програма е първата държавна програма в България за поддържаща терапия с метадон, която стартира през 1995 г. като единствена ефективна алтернатива за лечение на хероиновата зависимост.

До момента в нея са лекувани над 900 пациенти, обучени са били и много специалисти - психиатри, нарколози, психолози, медицински сестри и социални работници, които към момента работят в програми за лечение на зависими лица в София и цялата страна, каза още министърът.

В момента на лечение с метадон са 194 хероиново зависими пациенти, уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови