Димитиров: Губи този, който си тръгва от ЕС

OFFNews 24 юни 2016 в 13:04 2576 7

Референдумът във Великобритания показа, че са необходими реформи в Европейския съюз, заяви от парламентарната трибуна депутатът от гражданската квота на РБ Мартин Димитров. 

След вчерашния референдум във Великобритания започнаха да се правят коментари, които не са на мястото си. Хора, които фалшиво подкрепяха мястото на България в Европейския съюз, използват в момента на слабост възможността, за да си кажат, че са работили за това страната ни да бъде част от Евразийския съюз. За това става въпрос – за нищо повече и нищо по-малко, каза още Димитров. Той допълни: 

Затова е редно да кажем от името на Реформаторския блок на първо място къде хората живеят по-добре – в Европейския съюз или Евразийския съюз. Отговорът е категоричен и ясен – в Европейския съюз. За разлика от Съветския съюз, ЕС е място, в което можеш да влезеш доброволно и да го напуснеш. Това е демократична организация.

След това, което стана с Великобритания, посланието трябва да бъде друго – посланието трябва да бъде, че са необходими реформи вътре в Европейския съюз. За това много хора във Великобритания бяха прави. ЕС трябва да се променя и ние можем да бъдем част от тази промяна.Необходимо е намяване на бюрокрацията в ЕС, необходимо е парите за земеделие да станат много по-ефективни, необходимо е пречките пред свободното движение на хора и капитали да бъдат намалени, за да стане истински единен общ пазар. По тези въприси трябва да се работи от тук нататък, а не да се отказваме от идеята за Европейския съюз, защото това е най-голяма идея на Европа след Втората световна война, най-положителното развитие на Европа след Втората световна война.

Днешният ден е и добър, защото поне видяхме кой кой е в България. Видяхме кои са хората, които толкова години неистинно подкрепят уж идеята за Европейския съюз и видяхме, че чакат първия момент на слабост, за да си кажат истинския намерения.

Ние сме убедени, че проблемите на Европейския съюз са решими и той може да излезе дори по-силен от тази ситуация. Стига тя бъде разбрана действително като повод и начало на решаване на проблемите, които съществуват.

Единственият начин да намалим броя на евроскептиците, да убедим хората, че ЕС е наистина най-добрият път и нашето общо бъдеще, са резултатите. Трябват ни реформи и ни трябват резултати. Това е напълно възможно да се случи и съм убеден, че ще се случи с общите усилия на всички.

Вярвам, че в Европейския съюз ще има нова реформаторска силна коалиция, която да покаже, че страните, които си тръгват, губят.

Колеги, когато взехме решнието за членство в Европейския съюз заедно, бяхме прави. Нямайте съмнение, че бяхме прави. Когато една общност има проблеми, решението не е да я напуснеш. Не е да си тръгнеш. Това е слабото решение и грешното на практика ще се убедим. Икономическата цена, която започна да плаща Великобритания – една много здрава и работеща икономика, както виждате е тежка.

От тук нататък ние трябва да се обединим около развитието на Европейския съюз и с твърдост да спрем всички опити курсът на България да бъде променян към Евразийския съюз.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews