Димитър Делчев: Водим разговори за голямо дясно обединение

OFFNews 18 ноември 2018 в 14:05 6037 1

Валери Симеонов беше отстранен от поста си на вицепремиер, въпреки твърденията му че сам е решил да подаде оставката си. Това заяви в сутрешния блок на ТВ Европа председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев.

Според него оттеглянето на Симеонов няма да доведе до спиране на протестите, както се надяват от ГЕРБ. Делчев заподозря управляващите, че се опитват да си осигурят служебна победа на следващите избори чрез прокарваните в последния момент промени в изборния кодекс, които ограничават машинното и електронно гласуване.

Оставката на вицепремиера Валери Симеонов няма да доведе до промяна в управлението, няма да има никакви реформи, нито на хората ще им се повишат доходите. Освен това се съмнявам, че става дума за спонтанно и лично решение на Симеонов, коментира неочакваното решение на лидера на НФСБ председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев.

„Какво е казал той и какво се вижда отстрани са две различни неща. Няма как два дни по-рано един от говорителите на ГЕРБ – Росен Плевнелиев, да каже, че Валери Симеонов трябва да си тръгне и изведнъж случайно Симеонов да реши, че е сгрешил. В момента се прави една класическа акция от страна на ГЕРБ, която е правена много пъти в миналото, в която цялата вина трябва да бъде хвърлена върху един човек, за да не носят те вината. Но изненадата за тях ще бъде, че протестите няма да спрат само с Валери Симеонов, защото той е една морална награда за майките на деца с увреждания“, посочи лидерът на ДБГ.

Димитър Делчев допълни, че основното обединяващо между всички протестиращи в момента е усещането на хората, че държавата ги е изоставила и те трябва да се оправят сами. В тази ситуация със сигурност не може да се говори за стабилност в държавата, въпреки уверенията на ГЕРБ, допълни лидерът на ДБГ.

Вече са водени разговори с останалите политически сили в дясно за ново голямо обединение, което да се яви на предстоящите избори. Надеждата е уроците от близкото минало да са научени и да не се повтарят повече, допълни Делчев.

От "Движение България на гражданите" са притеснени от промените, които управляващите искат да прокарат в избирателния кодекс.

Ако това стане и отпадне машинното и електронното гласуване ГЕРБ ще си осигури служебна победа на предстоящите през следващата година избори, обясни Делчев.

Той не очаква да мине промяната в избирателния кодекс, според която отпадат номерата в бюлетините, тъй като това би било сериозен удар върху позициите на ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

1

Oggie Petkov

27.11 2018 в 12:38

Делчев, докато говорите като комунистите, пардон социалистите, няма да видите парламент. Сега е моментът да привлечете разочарованите от ГЕРБ, но не по този начин. По-добре обяснете каква ще е позицията ви в парламента, ако случайно влезете. Таванът на "дясното"в БГ е не повече от 10%.
 
X

Подкастът на OFFNews