Диана Ковачева: Мая ми остави сериозно наследство, имаме сътрудничество с парламента

Омбудсманът има 27 законодателни инициативи, 9 от тях са уважени

OFFNews Последна промяна на 10 септември 2019 в 09:34 3424 1

Снимка БГНЕС - архив

Наследството от Мая Манолова е сериозно. Тя ми оставя една активно работеща институция, която реагира на проблемите на гражданите. 

Това каза Диана Ковачева, която пое поста омбудсман на България, след като Мая Манолова подаде оставка и се включи в битката за кмет на София, по бТВ. „Фактът, че има успешни законодателни инициативи показва, че има сътрудничество от страна на изпълнителната власт. 27 законодателни инициативи са внесени през тези години – 9 от тях са били уважени. Затова смятам, че има сътрудничество с Народното събрание и се надявам това да продължи и занапред, каза още Диана Ковачева, която бе министър на правосъдието в първия кабинет Борисов. 

Ролята на омбудсмана е такава – трябва да настоява и да очаква от институциите да й помагат, допълни тя.

Ковачева коментира и отмяната на съкратеното производство при тежките престъпления. Според нея трябва да бъде премахната възможността с едно самопризнание да се избягва най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна. 

Вчера в институцията постъпи подписка от 5000 граждани, които настояват това да се случи. Видяхме и че Министерството на правосъдието предложи свой вариант на промени. Те трябва да бъдат обсъдени, защото общественият интерес налага промяна по отношение на тези процедури, каза още Ковачева. 

Тя подчерта, че в момента има важни проекти на закони, предложени от омбудсмана в НС, които ще настоява да бъдат разгледани, два от тях са свързани и с привеждане на националното законодателство в съответствие с европейските директиви. Това са законопроектите за ограничаване на привилегиите на банки и монополисти и за несъстоятелността на физическите лица, т. нар. личен фалит.

„Трябва да се настоява, защото България ще влезе в наказателни процедури. Има какво да се работи. Институцията на омбудсмана трябва да бъде активна и да очаква институциите да й помагат, защото така те помагат на гражданите“, каза Ковачева и допълни, че ще разчита на доброто сътрудничество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови