Диана Ковачева е новият български съдия в ЕСПЧ

OFFNews 24 януари 2024 в 21:24 10651 1

Снимка Архив

Диана Ковачева като правосъден министър

Омбудсманът Диана Ковачева беше избрана днес от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Това обяви ръководителят на пленарното заседание.

От общо 214 подадени гласа и 201 действителни, Ковачева печели мнозинство със 115 гласа пред съперниците си Галя Вълкова (73 гласа) и Драгомир Йорданов (13 гласа).

Ковачева получава деветгодишен мандат, който трябва да започне до три месеца.

Мандатът на Йонко Грозев, който в момента е българският съдия в ЕСПЧ, изтича на 12 април тази година. Миналата година специална комисия за подбор класира Ковачева, Галя Вълкова и Драгомир Йорданов.

Кандидатите са изслушани на 9 януари от специалният комитет по избор на съдии в ЕСПЧ. След това той препоръчва на ПАСЕ  мястото на Йонко Грозев да заеме Галя Вълкова като най-квалифициран кандидат. След нея остават Ковачева и Йорданов. Обикновено решенията се съобразяват с препоръките на комитета. В този случай лобирането в полза на Ковачева е дало резултат.

В случаите на предсрочно прекратяване на мандата на омбудсмана нов омбудсман се избира в срок един месец от влизането в сила на решението за прекратяване.

Омбудсманът се избира от Народното събрание за срок пет години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат.

Очаква се на поста да застане някой от заместниците на Ковачева, а нов омбудсман да бъде избран през 2025 г., когато мандатът на Ковачева трябваше да изтече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки