Десислава Иванчева още може да се кандидатира за евродепутат

OFFNews 15 април 2019 в 18:12 4653 2

Отстранения кмет на район "Младост" Десислава Иванчева все още може да се кандидатира за евродепутат на предстоящите европейски избори, въпреки че беше осъдена от Специализирания наказателен съд.

По-рано днес съдът призна Иванчева за виновна за вземане на подкуп и ѝ определи наказание от 20 години лишаване от свобода, 10 000 лева глоба, конфискация на имущество и забрана да заема публична длъжност в следващите 20 години. 

Въпреки това обаче тя все още може да се кандидатира за евродепутат на предстоящите европейски избори, след като бе издигната като независим кандидат

Произнесената присъда е на първа инстанция, така че Иванчева може да обжалва решението и делото да влезе в апелативен съд, след което да се стигне до четене и Върховен касационен съд. Това означава, че тя е свободна да се кандидатира за евродепутат, докато присъдата ѝ не влезе в сила. 

Според обвинението отстраненият кмет е поискала подкуп на стойност общо 500 хил. евро от инвеститора Александър Ваклин, за да придвижи негови забавени преписки в общината. Посоченият за посредник Петко Дюлгеров е приел 70 хил. евро за една специфична преписка, като част от тях е щял да задържи за себе си и друга част - да предаде на Иванчева.

Преди една година Дюлгеров бе задържан с 14 хил. евро, а в същия ден Иванчева и Петрова бяха арестувани в зрелищна акция, след като останалите пари бяха намерени в колата им.

Прокуратурата базираше обвиненията си срещу тримата на свидетелски показания, следи от белязаните пари и документи. Миналата седмица обаче Петко Дюлгеров се оттегли от първоначалните си показания и заяви, че е говорил под натиск и му било обещано да бъде освободен, ако даде "правилните показания".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

15.04 2019 в 19:01

Главния военен прокурор на Украйна напусна НЕЗАЛЕЖНАТА..

Не дочаквайки загубата на Потрошенко на втори тур..

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

15.04 2019 в 18:59

ЧЕЛЕН ОПИТ ЗА ГЕШЕФТКО, СЪДИЯТА и СИЕ съпричастни:
https://www.facebook.com/vkrutchak

БЛИСКАВКА!

Толік Матіос покинув країну