Депутатите застраховаха имената на партиите

Нели Чолашка 23 април 2015 в 17:01 1937 0

Партия, която е в процес на регистрация, няма да може да използва наименованието или абревиатурата на парламентарна група или на коалиция, регистрирана в ЦИК за участие в последните парламентарни избори.

Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промени в Закона за политическите партии, които бяха предложени от председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов и група народни представители.

Няма да се допуска и добавянето към наименованията на думи, букви, цифри, числа или други знаци.

Тази забрана не се прилага при наличие на съгласие в писмена форма и с нотариална заверка на подписа на лицата, представляващи коалицията, или на ръководството на парламентарната група, решиха още депутатите.

Разпоредбата ще се прилага и за производствата по регистрация на партии, които са започнали до влизането в сила на промените.

Причината за това предложение е, че в началото на годината имаше опит за регистрация на партия Патриотичен фронт от хора, които нямат нищо общо с партиите в коалицията ПФ - ВМРО и НФСБ. Подобна заплаха имаше и за Реформаторския блок, който все още е коалиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови