Депутатите решиха проблема с вечния длъжник, като въведоха 10-годишна давност

OFFNews 20 ноември 2020 в 12:01 2557 1

Въпреки съпротивата срещу въвеждането на 10-годишна давност за дълговете на физическите лица, депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за задълженията и договорите, с което давността стана факт.

Промяната бе прокарана без дебати и с пълно единодушие.

Предложението бе внесено от ГЕРБ и „Обединени патриоти”, но получи подкрепата и на БСП. Единодушието между управляващи и опозиция за слагане на край на вечния длъжник е впечатляващо. То променя сегашното положение давността на дълговете да е безкрайна. След промени кредиторите ще могат да търсят задължения не повече от 10 г.

Според новия текст в закона с изтичането на 10-годишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването й, освен когато задължението е отсрочено или разсрочено. Давността не се прилага за вземания от търговската дейност на еднолични търговци или на физически лица – съдружници в дружество; за непозволено увреждане; за неоснователно обогатяване; за издръжка; за трудово възнаграждение; за обезщетения по Кодекса на труда; по повод приватизационна сделка.

При заварените случаи давността ще започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо. При висящо изпълнително производство давността ще започва да тече от първото действие по изпълнението, а когато такова не е образувано - от деня на влизане в сила на акта, с който е признато вземането. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови