Депутатите решиха: Няма да има закон за възрастните хора

ОFFNews 02 май 2018 в 11:03 5041 2

Мнозинството в парламента не прие предложението на БСП за създаване на отделен закон за възрастните хора. 

Целта на социалистите беше да се създаде национална стратегия за пълноценен и активен живот за тях. Проектът определяше като "възрастен човек" всеки над 60 години.

Предложението за нов закон представяше дългосрочна държавна политика в подкрепа на възрастните хора. Според социалистите текстовете щяха да гарантират условията за равнопоставено участие в обществения живот на хората над 60 години.

В идеята на БСП имаше конкретни мерки и политики в подкрепа на възрастните хора, както и начини, по които да се изпълняват те. В проекта влизаше разработване на няколко програми - за социалното включване, за здравеопазването и образованието, за грижа за възрастни хора в приемно семейство, за постигане на равни възможности на възрастните хора в обществения живот.

Социалистите предлагаха да се създаде социална услуга "приемна грижа" за възрастните хора, които нямат близки, за да се грижат за тях. Проектът на БСП предвиждаше парите за тези социални услуги да се плаща от държавния бюджет, а размерът на помощите трябваше да се определя от социалния министър с наредба.

Промените предвиждаха да бъде създаден специален фонд „Подкрепа на възрастните хора“ към министъра на труда, а към Министерския съвет да има специален национален съвет за възрастните хора.

"Хайде всички в тази зала да си зададем въпроса – държава, която се грижи за своите възрастни хора, ли сме? Проявяваме ли към тях нужното уважение? Дължим им го, тъй като те са дали младините си в полза на държавата и сега тя трябва да им се отплати, като им осигури спокойни старини. Тук не става въпрос само за материалното състояние, защото е ясно, че с един закон това не може да се уреди. Става въпрос за подкрепа на тези хора“, каза по време на дебатите социалистът Георги Гьоков.

"Този закон не решава абсолютно нищо. Не можем да създаваме закон, който създава условия за профилактика и то само на една определена група", коментира депутатът от ГЕРБ Румен Генов. Той подчерта, че не става ясно защо този проект за закон засяга само хората на възраст над 60 години. "За мен няма разлика в специфичните потребности на един човек, който е малко преди 60 години и на един, който е над 60 години", обясни той.

Генов каза още, че с действията си БСП се опитват да внушат, че управляващите не се интересуват от проблемите на възрастните хора, а това не е вярно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

02.05 2018 в 12:01

И двете БСП-та са лицемери!

12359

1

kibrito

02.05 2018 в 11:19

Странно...според БСП хората над 60г са възрастни, а до 60 деца ли са? Сигурно за това всички присъди в България са условни и оправдателни, за да не развалят бъдещето на "децата"
 
X

Да помогнем на украинските деца!