Депутатите решиха: Максималният осигурителен доход се увеличава на 3000 лева

OFFNews 28 ноември 2018 в 11:22 6673 1

Максималният осигурителен доход се увеличава от 2600 лв. на 3000 лв от догодина. Това решиха депутатите по време на окончателното приемане на бюджета за 2019 година на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

От ДПС обаче се обявиха твърдо против това, те настояваха максималният осигурителен доход да остане 2600 лв. БСП пък искаха още по-голямо увеличени от това на управляващите. От левицата предложиха максималният осигурителен доход да се вдигне поне на 3900 лв. Предложенията на двете опозиционни партии бяха отхвърлени.

"Отново високодоходните групи са облагодетелствани за сметка на нискодоходните. Усещането за справедливост го няма", каза по повод решението на управляващите депутатът от БСП Надя Клисурска.

Бюджетът за догодина предвижда и повишаване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв.

И за земеделските стопани, и за тютюнопроизводители пък минималния осигурителен доход ще се повиши от 350 лв. на 400 лв. Социалистите бяха против това увеличение с мотива, че така земеделци ще фалират.

Мнозинството в парламента прие още минималното и максималното обезщетение за безработица да се запази като досегашните - 9 лв. на ден минимално обезщетение и малко над 74 лева за максимално. Догодина няма да има и увеличение при обезщетението за отглеждане на малко дете от една до две годишна възраст. То остава 380 лв на месец.

Социалистите остро разкритикуваха решението на управляващите майчинските за втората година да не бъдат увеличени. От левицата обявиха, че в този бюджет няма мерки за борба с демографската катастрофа. Те поискаха майчинските за втората година да бъдат увеличени на 400 лв на месец, но идеята им беше отхвърлена.

"Унизително е и тази година обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години за остане 380 лв. - много под минималния нужен стандарт на едно семейство. С това управляващите казват, че няма политика за младите хора", коментира социалистката Виолета Желева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11912

1

бацка

28.11 2018 в 13:33

""Унизително е и тази година обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години за остане 380 лв. - много под минималния нужен стандарт на едно семейство. С това управляващите казват, че няма политика за младите хора", коментира социалистката Виолета Желева."

Комсомолката е абсолютно права! С тяхното предложение тази стойност да се увеличи на 400 лв, ситуацията за младите родители щеше драматично да се подобри. В крайна сметка, това си е почти цял пакет памперси.