Депутатите прекъснаха заседанието си, решават дали парламентът да има позиция за 'Скрипал'

ОFFNews 30 март 2018 в 10:14 4675 2

Председателят на народното събрание Цвета Караянчева обяви, че прекратява за 20 минути днешното заседание на депутатите. 

През това време ще бъде свикан извънреден Председателски съвет. Това става по искане на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя настоя Народното събрание да се опита да излезе с единна позиция по случая "Скрипал".

"Трябва да вземем отношение, решение, с което да не оставяме българското правителство само в този момент и всички институции да се обединим. Били сме разделени по много въпроси, разделени сме и сега. Но можем да излезем с единна позиция", коментира Нинова.

Нинова предложи всяка група да излъчи по двама души, които да конкретизират текста на декларацията. "Правили сме подобно нещо, когато беше кризата в Македония", подчерта Нинова. След кратка размяна на обвинения, искането й беше подкрепено и от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, въпреки че председателят на правната комисия Данаил Кирилов подчерта, че по правилник парламентарен контрол, какъвто течеше, не може да бъде прекъсван. 

Нинова призова в евентуалната позиция на парламента да бъде записано, че България е "за мир, а не за война", че "всеки е невинен до доказване на противното" и че страната ни "няма да гони руски дипломати, докато вината на Москва не бъде доказана". Тя каза още, че няма по-изключителен момент, в който България като председател на Съвета на ЕС да поеме
ролята на мост между Европа и Русия.

"Австрия вече заяви желание да бъде посредник между ЕС и Русия. Може би в качеството си на бъдещ председател на Съвета на ЕС след нас. Австрия ще поеме лидерството на Европа след три месеца, но днес във вихъра на тази безпрецедентна криза лидер на ЕС е България и би трябвало като такъв ние да бъдем моста между Европа и Русия", каза тя.

Изказването на Нинова беше последвано от отговор на Цветанов: 

"Не чухме да споменете за нещо, че Русия наруши международното право спрямо Крим. Какви бяха позициите на вашите народни представители след изборите в Русия? Имаше непристойно поведение от ваш депутат, с обидни квалификации към държави от ЕС и САЩ", каза той. 

Цветанов обвини Нинова, че е насочила БСП към антиевропейска политика, като толерира нарушаването на международното право. 

"Не трябва днес да правим грешки, заради които децата ни няма да могат да ни простят. Ние сме за позиция, която да съответства на евроатлантическата ориентация на страната ни. Солидарността е изключително важна", каза той по повод предложението на Нинова какво да включва декларацията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

30.03 2018 в 11:54

Аргумента на Цвъко беше, че няма кой да ни пази от Турция ако сега не се метнем на амбразурата като останалите.

12001

1

Севтопол

30.03 2018 в 11:37

"... да не оставяме българското правителство само...", казва Корнела. Разбирай: "...само да обира лаврите." Да спечелите и вие някоя червена точка, нали, Корни?
 
X

Подкастът на OFFNews