Депутатите отхвърлиха законопроекта на БСП срещу двойния стандарт на храните

OFFNews Последна промяна на 16 януари 2019 в 10:30 2190 0

Парламентът отхвърли законопроекта за изменения в Закона за храните, който беше насочен срещу т. нар. "двойни стандарти" при храните.

Вносител на проектозакона е парламентарната група на БСП. Той беше отхвърлен с 102 гласа "за", 23 "против" и 81 "въздържал се".

Проектът предвиждаше да се въведе изискването за сертификат, с който да се удостоверява идентичността на продуктите. Нямаше да се разрешава пускането на пазара на храна, произведена извън територията на България, без сертификат, издаден от официален контролен орган в държавата, където е произведена храната. Той щеше удостоверява, че продуктът е идентичен на този, който се търгува на нейна територия.

Депутатът от ДПС Бюрхан Абазов заяви от трибуната на Народното събрание, че законопроектът на БСП е първа крачка в борбата срещу двойния стандарт в храните. "Не е тайна, че храните, които употребява българският гражданин, се различават по качества от същата храна, която употребяват останалите европейски граждани. Всичко това беше обект на обстойно изследване на МЗХГ. Това поставя българския потребител в една друга категория, а всички в тази зала сме съгласни, че българският потребител не е втора ръка", посочи Абазов.

Шефът на земеделската комисия в парламента Десислава Танева обяви, че ГЕРБ гласуват против предложените промени в Закона за храните, защото те не могат да породят правен ефект, а се правят с цел популизъм. "Предложените текстове могат да бъдат разглеждани единствено след нотификация пред Европейската комисия", категорична е тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови