Депутатите не приеха руската ваксина Спутник V да се използва в България

Ружа Райчева 07 май 2021 в 16:28 2870 0

Депутатите не приеха предложението на БСП за осигуряване на достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" след часове напрегнати обсъждания. От 208 гласували 83 бяха "за", 69 - "против", а 56 - "въздържал се".

Дори и да беше прието, то нямаше как да бъде изпълнено, поне не веднага, защото липсва разрешение от Европейската агенция за лекарствата за употребата на тази ваксина в ЕС.

Въпреки това председателят на БСП Корнелия Нинова мотивира предложението с думите, че много български граждани искали да се ваксинират с руската ваксина. Тя призова народните представители да не го разглеждат от геополитическа гледна точка. 

"По отношение на здравето ние не трябва да сме нито русофили, нито русофоби. В името на здравето на българския народ ви призовавам да приемете нашето предложение" каза Нинова.

На това емоционално възрази Манол Пейков от "Демократична България". "Не бъркайте русофилството с путинофилството. Айде да седнем на маса, да викнем един руски оркестър и аз ще пея - обърна се той към депутатите от БСП от трибуната. - И да видим дали сте чели толкова руски книги, колкото аз съм издал. (Пейков е собственик и управител на издателство "Жанет 45".)

Има хора, които искат да пият амфетамини. Ние длъжни ли сме да им ги осигурим?, попита Пейков и предположи, че сигурно у нас има 100 хил., които "искат да си бият амфетамини". Накрая депутатът заключи, че аргументите на Нинова са "безпочвени".

Тома Биков също изрази резерви: не искал да поема отговорност за решение, което "най-вероятно ще има отзвук след 5 месеца, когато 45-ото Народно събрание няма да заседава".

"Ние не можем да гарантираме, че ваксината, която ще получим, е нужната. Меркел и Курц могат да го гарантират, ние - не", заяви Биков. Нинова отвърна, че разликата между европейските лидери и лидерът на ГЕРБ, е че те са действали навреме. 

"Добре, че го заявихте от трибуната - обърна се тя към Биков. - Вие не искате да поемете отговорност за здравето на българите. Ще докарате страната в състояние да се моли на лидерите за ваксини и заеми."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови