Депутатите гласуват вота на недоверие срещу Борисов и подхващат хазарта

OFFNews 29 януари 2020 в 06:55 2615 0

Снимка Александра Маркарян

Парламентът започва днес работната си седмица с гласуването на четвъртия вот на недоверие на БСП срещу третия кабинет на Бойко Борисов. Вотът е заради провал в екологичната политика с мотиви водната криза в Перник, изобилието на вносен боклук в България и мръсният въздух.

По всяка вероятност кабинетът ще оцелее. Единствено от ДПС са обявили официално, че ще гласуват „за“ вота на БСП. Двете партии имат общо 104 народни представители, а за да мине вотът на недоверие трябва да бъдат събрани 121 гласа. От партията на Веселин Марешки „Воля“ не казват ясно как ще гласуват. “Независимите” депутати от “Атака”, които са 6, обявиха, че ще определят „своето отношение към вота на недоверие при неговото гласуване“, но е малко вероятно да го подкрепят.

Дебатите по вота бяха в петък миналата седмица и по традиция на тях не присъстваше премиерът. "Правителството на Борисов вече е риск за България. Досега беше вредно, сега е риск за България. Оставането на му на власт гарантира нови кризи. Всяка промяна към по-добро минава първо през неговата оставка", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при представяне на мотивите си.

Бързане със забраната на лотариите

Втора точка в дневния ред е проекта за промени в закона на Валери Симеонов, с който се забранява на частни компании да организират лотарийни игри. Проектозаконът се движи бързо по стандартите на българския парламент. Миналата седмица точката бе вкарана извънредно в дневния ред на комисията по финанси и за около 20 минути бе приета. Тогава "За" гласуваха 11 депутати, а 6 - БСП и ДПС - се въздържаха.

Най-важното в тези законови промени е, че лотарийните игри, без бинго и подобни, ще могат да се организират само от Държавния спортен тотализатор, каза вносителят на закона Валери Симеонов в краткото изложение на мотивите си. Според него Българският спортен тотализатор, който и сега има такава игра, успява да вземе само малка част от тази дейност и да пренасочи приходите към Министерството на спорта. Заради досега действащия закон частните оператори нямат такива задължения. Според приблизителни оценки приходите на частниците са около 600 млн. лева годишно. Редно е държавата да си вземе лотарията, както е навсякъде по света, каза Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови