Депутатите гласуват бюджетите на НЗОК и ДОО на извънредно заседание

OFFNews 07 септември 2021 в 08:09 1006 0

Снимка Архив

Депутатите ще заседават извънредно днес, от 11 ч. те ще гласуват окончателно актуализацията на бюджетите на Здравната каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване (ДОО). 

В ревизирания бюджет на Касата са предвидени допълнително 134 милиона лева, а повишението за пенсиите е предвидено да е средно с 12,5 на сто от първи октомври. 

От „Има такъв народ“ предлагат от първи октомври минималната пенсия да е 370 лева, като отпадне добавката от 50 лева, а максималната да е 1500 лева. От ГЕРБ-СДС са внесли предложение за отпадане на тавана на пенсиите, добавката да е 100 лева за всички пенсионери, а от ДПС - тя да е 120 лева. 

От БСП искат преизчисляването на пенсиите да става на базата на осигурителния доход от 2018 г., в случай че е по-благоприятен за пенсионерите. “Изправи се БГ! Ние идваме!“ са заложили размер на минималната пенсия до линията на бедност - 369 лева. 

Бюджетната комисия одобри на второ четене минималната пенсия да е 370 лева. Финансовият министър Асен Василев коментира, че ако в пленарната зала бъде прието предложението на „Има такъв народ“, това няма да наруши да бюджетния баланс. 

Ще продължи да се изплаща и месечната добавка „бедност“, посочи Василев с уточнението: "Като до края на годината тя ще да има по-малък обхват, тъй като минималната пенсия се вдига повече. Тя ще е само за пенсии, които са под минималната пенсия - за военни ветерани, за инвалидност и т.н." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!