Депутати питат министър Митов за фалшивата снимка от руското посолство

OFFNews 14 септември 2016 в 14:59 8052 5

Ще изискате ли обяснения от представител на Руското посолство в Република България, защо е публикувана снимка-явен фалшификат в официалната им страница, с каква цел, ще има ли официално извинение към българската общественост и каква санкция ще бъде наложена на виновното длъжностно лице, извършило тази дезинформация-типично „активно мероприятие“ за хибридната война?

Този въпрос към министъра на външните работи Даниел Митов внасят народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров, както и колегата им от ГЕРБ Методи Андреев. Повод за недоволството на народните представители е фалшива снимка, публикувана на официалната страница на Руското посолство в България на 9 септември тази година. На нея са изобразени съветски военни на танкове и български граждани, които тържествено приветстват своите окупатори. 

„Очевидно е, че се касае за фалшификат, на който са добавени множеството хора с плакатите на десния тротоар и преминаващите танкове на Червената армия. Най-малкото, правописът на българския език е бил съвсем друг през онази епоха и е явно, че кадрите са най-вероятно са заснети и „добавени“ от по късна манифестация, организирана от БКП“, пишат тримата депутати.

Славов, Димитров и Андреев отбелязват още, че историческите спомени на българи за събитията от 9 септември 1944 година далеч не говорят за „всенароден ентусиазъм“ при посрещането на Червената армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови