Депутати дариха кръв в парламента (снимки)

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2019 в 15:50 1893 1

Депутати от всички парламентарни групи се включиха в кръводарителска акция, като дариха днес сутринта кръв на работното си място.

Целта на акцията бе народните представители да послужат за пример и да стимулират даряването на кръв. В нея заместник-председателят Емил Христов (ГЕРБ), лидерът на левицата Корнелия Нинова, Кристиян Вигенин (БСП за България) и др.

Щастлива съм, че днес за пореден път показахме политическо единомислие по отношение на подкрепата на важни каузи, каквато е и кръводаряването, отбеляза пред присъстващите председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването и председател на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Тя самата не дари кръв заради нисък хемоглобин, но сподели, че последно я дарявала през април и вероятно затова хемоглобинът ѝ все още не се е възстановил.

Акцията се проведе по инициатива на Комисията по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите, съвместно с Комисията по здравеопазването, Националния център по трансфузионна хематология и Българският червен кръст.

Председателят на Комисията по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите Георги Гьоков изрази благодарност към Комисията по здравеопазването и нейния председател за подкрепата на инициативата.

Председателят на Българския червен кръст академик Христо Григоров заяви, че всички трябва да работят за това България да не бъде на последно място по брой кръводарители в Европа.

През 2018 г. броят на дарилите кръв граждани се е увеличил с 3,7 на сто спрямо 2017 г., отбеляза при представянето на инициативата директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов. Той подчерта, че се полагат усилия за повишаване на качеството на кръвта и кръвните продукти, които се подават на здравните заведения. В кръвните центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора вече има налична нова апаратура, но е нужно да бъде увеличено финансирането им, което ще позволи да се изследва поотделно всяка единица дарена кръв, подчерта д-р Николай Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови