Денков: Вече имаме основи на програма за предотвратяване на домашното насилие

OFFNews 07 февруари 2024 в 10:50 476 0

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

В резултат на екипната работа на няколко министерства вече имаме основи на Националната програма за превенция и защита от домашното насилие, която ще обедини усилията на всички по системен начин.

Това заяви министър-председателят Николай Денков преди заседанието на Министерския съвет. 

Премиерът добави, че Националният съвет за превенция и защита от домашно насилие е важна стъпка в усилията на правителството в подкрепа на всеки, който е застрашен. Днес ще се вземе решение за попълване на състава на съвета.

Денков съобщи, че са в ход седем проекта към Министерството на правосъдието, свързани с противодействие на домашното насилие.

"Увеличихме броя на кризисните центрове в страната от 29 на 31. Осигурихме безплатна правна помощ на пострадалите от домашно насилие. Това е едно огромно облекчение за хората, които в най-трудните моменти имат нужда от професионална подкрепа и не могат да си позволят да платят за такава", каза още министър-председателят.

Той припомни създаването на сектор "домашно насилие" в МВР, който трябва да ръководи и организира цялостната дейност на министерството по линия на защитата от домашно насилие. В края на миналата година стартира и приложението "Помогни ми".

"От всяка точка на България нуждаещите се могат да открият всички координати на институциите, близо до тях, които са ангажирани с подкрепата и защитата на пострадалите", каза Николай Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика