Денков: Смисълът кабинетът да работи е, ако България върви в правилната посока

OFFNews 06 декември 2023 в 10:32 1275 0

Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков

Единственият смисъл този кабинет да работи е, ако България се движи в правилната посока, обяви премиерът Николай Денков преди началото на заседанието на Министерския съвет.

"Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че отговаряме на обществените очаквания за стабилно правителство, което ще се грижи за хората и за бизнеса. Знаехме, че освен срещу часовника, ще се изправим срещу заварени проблеми, изборен популизъм, яростни политически атаки и дезинформация всеки ден. Бяхме наясно, че задачите са трудни, а подкрепата несигурна. Въпреки това показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото честолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху реалните проблеми", подчерта Денков.

По думите му първата задача на кабинета е била борбата с инфлацията.

"Основната ни цел не беше просто да спрем изтъняването на портфейла на българина, но и да подкрепим покупателните му способности. Сега инфлацията е най-ниската от 2 г. насам. Въведохме и мерки, гарантиращи най-ниски цени на продуктите от първа необходимост", допълни премиерът.

Той допълни, че доходите изпреварват годишната инфлация, а правителството е заложило 11-процентно повишение на доходите в новия бюджет за догодина, което е в пъти над очакваната инфлация.

Освен това кабинетът му е "започнал реформата в правосъдието не на думи, а със съществени крачки".

"Само преди половин година контролът върху главния прокурор и антикорупционния закон изглеждаха като политическа утопия. А вече са факт. И въпреки че тези усилия са важни най-вече за справедливостта в България, те се оценяват и от нашите партньори. Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме всички аргументи да бъдем приети в Шенген. Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го разбират", бе категоричен Николай Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови