Денков: Шансът да се състави това правителство е много малък

OFFNews 15 декември 2022 в 21:03 1756 1

Николай Денков

Снимка Продължаваме промяната/Пресцентър

Николай Денков

Шансът да се състави това правителство е много малък, но ние трябва да направим всичко възможно да го реализираме.

Това заяви предложеният за премиер от "Продължаваме промяната" и бивш министър на образоваието и науката акад. Николай Денков пред бТВ.  

"Дори да не се реализира, най-малкото ние трябва да покажем какъв е подходът това да се случи – чрез разговори с всички партии, чрез обсъждане на политиките, а след това на хората. Това са все подходи, които ние трябва да използваме", коментира Денков.

Според него 48-ото Народно събрание е започнало работа с два фалстарта. "Ще се опитаме да го рестартираме. Първият фалстарт е свързан с дневния ред на Народното събрание. Вместо да стартираме с най-важните проблеми, законите, които трябваше да се приемат, бюджетът, ние започнахме с Изборния кодекс. Отделихме страшно много време, енергия, а крайният резултат не е добър и затова има наложено вето", каза още Денков.

Той добави, че вторият фалстарт е свързан с начина, по който е подходено спрямо първия мандат: "Това, което видяхме като процедура съвсем естествено доведе до невъзможност да се получи подкрепа".

Според него кабинетът, предложен от Николай Габровски с мандата на ГЕРБ-СДС, не е бил нито експертен, нито независим от ГЕРБ.

Николай Денков заяви, че правителството трябва да е съставено от хора, които са експерти, а гръбнакът му да е от политически ангажирани лица, за чиито действия партиите да носят отговорност.

"Идеята е, че от партиите ние трябва да намерим основните експерти", каза бившият министър и даде за пример Божидар Божанов, който е експерт в областта на електронното управление и има политическата подкрепа на „Демократична България“.

"Със сигурност очаквам хора, които са изключителни професионалисти и експерти, и имат политическия профил да участват. Асен Василев е топ експерт в областта на финансите. Неговите умения да се справи като министър на финансите аз не ги поставям под въпрос. Така че, аз бих очаквал той да се появи в кабинета. Дали това ще стане, зависи от разговорите с другите партии и от неговото желание. Същото се отнася до Кирил Петков в областта на икономиката и иновациите. Той е топ професионалист в съответната област", заявиНиколай Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки