Денков: Ротацията ще стане най-лесно, ако аз съм външен министър

OFFNews 15 февруари 2024 в 09:23 1558 7

Николай Денков

Снимка Архив

Ротацията може да се направи най-лесно, ако стана външен министър - с Мария Габриел да сменим местата си. Премиерът и външният министър имат особена роля в управлението. Това са хората, които най-често работят заедно в международните отношения.

Това заяви министър-председателят Николай Денков, който отговаря за осми път на въпроси на граждани и журналисти във Фейсбук.

Това са хората, които контактуват най-вече с държавните ръководители и с международните представители на всички други държави. Представете си сега, че сложим друг човек, след 9 месеца, ако пак правим ротацията, както се опитваме да направим, за да има стабилност, това означава, че аз ще съм се откъснал в това време и ще трябва да влизам отново в тази тематика, вместо през цялото време да бъда вътре в нея при обсъжданията на ЕС и други подобни формати, подчерта Николай Денков.

"Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партия. Те са хора, избрани, след като са получили одобрението и на двете страни на партийните лидери, сега ще бъде и на двамата премери", каза министър-председателят.

"Важно е министърът да си върши работатата и да работи в екип с всички останали. Дали котката е черна или бяла няма значение, важното е да лови мишки. Трябва да престанем с това партийно деление, ако искаме да работим заедно", каза още Николай Денков.

Когато се съставяше този кабинет, сме обсъждали кои са възможните лица за МС. Част от хората, които са министри и зам.-министри сега, са предложени от Габриел и ГЕРБ. Не съответства на истината, че ГЕРБ има само Мария Габриел в правителството. След ротацията ГЕРБ ще има същия брой министри", категоричен е той. 

За мигрантите

Съгласно Дъблинското споразумение всичко остава същото. Единственият ни ангажимент е да действаме по-бързо. Приемаме и връщаме определени бройки на бежанци в държавите на произход. Между няколко десетки до няколко стотици годишно са върнати у нас. 113 човека са били приети от Австрия през миналата година. Бройката на върнати е горе долу същата, намаляла е тази на приетите", коментира той. 

"В момента с Австрия не се водят преговори, обсъждаме с ЕК какви да бъдат следващите стъпки. Редно е процесът да бъде координиран от нея. Очевидно е, че единствената съпротива идва от няколко австрийски политици, имаме пълна подкрепа от всички останали в момента. Решението не зависи от българските власти, единствено можем да усилваме външната граница и да намаляваме броя на преминалите нелегални мигранти", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

8

Wenc

15.02 2024 в 13:07

Фар, Да кажем, имам малко опит из брюкселските офиси.
Не съм просТ клавиатурен трол както повечето Ви тук.

Та Денката дори за тамошните старчоци гей дружинки не става.
Изобщо голямо неставане са тия.

135

6

Far Rider

15.02 2024 в 12:13

Wenc, Явно ти си редовен участник в тези срещи и ти харесва особено последното от изброените от теб неща които правят.

605

5

Wenc

15.02 2024 в 12:10

А защо мислиш ,че не се събират? Точно това си правят, но с много алкохол, забранени работи и смучене на органи.
Нищо не се е променило във външната политика от има няма 3-4 хиляди години.

135

4

Far Rider

15.02 2024 в 12:07

Wenc, ако външната политика са само лични контакти щяха всяка седмица да се събират да играят на карти. Външната политика е израз на позицията на ЕДНА ДЪРЖАВА по проблеми от национален и интернационален мащаб. Няма място да се иска да изразиш позицията на една ПАРТИЯ! Защото думата "партия" произлиза от латински означава "част". Т.е. една партия е само част от държавата. Това академика по химия не го разбира. Не го разбират и другите от "Продължаваме ПОДМЯНАТА".

900

3

Bilbo

15.02 2024 в 11:19

Точно това е, че явно му хареса да е някой, дори и да отнася някоя друга подигравка. А сега ако иде образователен министър, ще е последна дупка на кавала. Да не говорим, че той няма никакъв ценз за външна политика, академик по химия?

605

2

Wenc

15.02 2024 в 11:09

Много ми е интересно .. Ако Денков и Мария се обадят на Шарм Мишел примерно.. на кого ще вдигне ? Отделно Денков колко от евро лидерите им има личните телефони ?

Защо изобщо някой си мисли, че външната политика е нещо друго освен лични контакти?

135

1

Far Rider

15.02 2024 в 09:47

Иска му се на сапунджията да е важна клечка и това е! Не го интересува нищо друго!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки