Радев прие ПП-ДБ само за няколко минути, но обеща да не бави указа

Йорданка Веселинова 05 юни 2023 в 11:06 8097 5

Денков и Радев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Бъдещият ротационен премиер Николай Денков представя кабинета на Радев

Кандидатът за ротационен премиер Николай Денков (ПП-ДБ) представи на Румен Радев структурата и състава на бъдещия редовен кабинет. 

Заедно с Денков на "Дондуков 2" бяха съпредседателите на новата коалиция Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, но не и Мария Габриел. Нямаше и други представители на ГЕРБ.

Бъдещият премиер изрази надежда президентът бързо да издаде указ, за да се случи и предаването на властта.

"България има нужда от институции и политици, които реално да се ръководят от интересите на народа", отговори му Радев и добави, че няма да бави указа, за да се гласува "по съвест" бъдещият кабинет.

След това Радев и представителите на ПП-ДБ продължиха разговорите в закрита част, каквато преди седмица нямаше. Тази среща обаче продължи само няколко минути. Междувременно пред президентството се провежда протест, организиран от "Левицата" срещу "сватбата на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС", и за фон се чува и сватбен марш.

След края на срещата Николай Денков заяви, че вчера е провел няколкочасови разговори с Мария Габриел и няма "интрига" в отсъствието ѝ днес. По думите му е обсъждан бюджета за 2023 и изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Не виждам от какво могат да бъдат недоволни хората" - добави той по повод протеста отвън и очакваните нови акции при гласуването на правителството.

Предстои президентът да издаде указ, с който предлага на Народното събрание да гласува проектокабинета. Ако няма забавяне, утре може да се проведе и извънредно пленарно заседание. В пленарна зала има две гласувания - за министър-председател и за структура и състав на Министерски съвет. За да бъдат избрани, са нужни поне 121 гласа. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС разполагат с мнозинство от 132-ма депутати.

Миналата седмица при връчването на втория проучвателен мандат Радев демонстративно отказа да проведе среща на четири очи с представителите на "Продължаваме промяната - Демократична България". Нещо повече, той определи връчването му на коалицията като "нецелесъобразно". Причината е записът от Националния съвет на ПП, заради който той поиска да не се прави опит за кабинет, защото мандатът бил "дискредитиран". Точно преди седем дни Радев подхвана и тезата за "националните предатели" и заяви, че няма да свиква КСНС, защото някои лидери не трябвало да имат достъп до класифицирана информация. Така обаче той наруши закона, в който е записано, че Консултативен съвет за национална сигурност се провежда на всеки три месеца.

Тези му изказвания доведоха до два протеста, на които се събраха хиляди. Протестиращите настояха за импийчмънт. Вчера пък Станка Желева, дъщеря на първия демократично избран президент Желю Желев, изпрати отворено писмо до Радев, в което го нарича "президент-позор" и "путинист". "Ще отговаряте пред българския народ за национално предателство", написа още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

5

Stoyancho

06.06 2023 в 11:35

както се каза преди време, не закачайте организираната престъпност, че ще стане страшно. Мафията ни управлява

-529

4

6екеr4о

05.06 2023 в 16:10

Наш`то пРезидентин Рундьо не е благоволил да се ръкува с бъдещите министри, което направо си е комплимент за тях!

Не познавам повечето от тях, но само името на Тодор Тагарев ме кара да радостно/сладко да предвкусвам как ще бъдат наритани и Гълъбарника Му, и всички други чугунените фуражки, назначени от "служебното" Му правителство!

345

3

Джендо Джедев

05.06 2023 в 12:58

""Не виждам от какво могат да бъдат недоволни хората" - добави той по повод протеста отвън и очакваните нови акции при гласуването на правителството."

Да, бе, наистина, да се чудиш! ;) За такива има една много звучна думичка - гьонсурат!

3650

2

ImBlack

05.06 2023 в 11:32

От какво може да са недоволни „хората“ на „Левицата“?
Вероятно от това, че ще им спрат рублите. В ръководството на евразийската фашистка кочина не са толерантни към провалите „Москва слезам не верит!“. Може дори на някой да му се наложи я да „падне“ от прозореца, я да се подхлъзне в банята …
Това, че не успяха да предотвратят съставянето на правителство и да продължат с дестабилизацията на държавата с цел да осигурят условия на реZидента Радев за преврат и зеленочорапна диктатура си е сериозен провал, за който от Кремъл са похарчили доста валута.

2550

1

alfakentavur

05.06 2023 в 11:27

КЕЕЕЕЕЕЕФ