Денков пред Politico: Край на широко затворените очи за руската намеса

Премиерът се засмял на въпроса смята ли, че президентът Радев повтаря позицията на Русия от лично убеждение или изпълнява директни заповеди от Кремъл

OFFNews 05 юли 2023 в 10:43 9895 6

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Николай Денков

Крайно време да се сложи край на модела, при който правоприлагащите органи и службите за сигурност си затварят очите, когато става въпрос за разследване на случаи, в които Москва може да дърпа конците.

Това казва министър-председателят Николай Денков пред "Политико" и допълва, че в подхода си към руската намеса българските официални лица често са възприемали правилото от заглавието на последния филм на Стенли Кубрик "Широко затворени очи", предаде БНТ.

"Политико" отбелязва, че след избирането на редовното правителство на 6 юни кабинетът е изправен пред брутален опит да насочи нестабилното си правителство към пронатовска и проукраинска траектория в страна, в която руската пропаганда и властови мрежи, упражнявани чрез шпионските служби и организираната престъпност, държат огромна власт.

Денков направи необичайната стъпка да отправи директен призив към прокремълската ултранационалистическа партия "Възраждане", като заяви, че властите трябва да разследват дали поведението ѝ е преминало законовите червени линии, припомня изданието.

Оттам припомнят изявлението на премиера след заседанието на Министерския съвет на 27 юни, в което Денков публично обвини "Възраждане", че е "неофашистка" и води "война срещу европейските ценности".

"Единственото нещо, за което съм помолил, е различните институции да престанат" да гледат встрани, каза той пред "Политико" в Брюксел миналата седмица, заявявайки, че публичните му забележки относно "Възраждане" са били реакция на "лъжите", използвани "агресивно" от нея и други промосковски партии, за да "плашат българското население" с прокремълска пропаганда".

Денков допълва, че те разпространяват [лъжи] чрез социалните медии, за да сплашат населението и да се опитат да използват тази среда, за да извлекат някаква политическа полза. По думите му "Възраждане" е прибягнала до "езика на агресията" и подстрекателството.

"Тази агресия става все по-видима и не е нещо, което може да се остави да се развива повече", добави той.

"Политико" допълва, че лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов не прави опити да прикрива лоялността си. Малко след неуспешния бунт на Евгений Пригожин в края на миналия месец Костадинов, че дълг на обикновените българи е да унищожат "деформираните боклуци" - вероятно опонентите на Путин в България, които се надяват, че въстанието на наемниците от групата "Вагнер" може да означава края на президента Путин.

На въпроса дали се опасява, че един легален подход към "Възраждане" може да има обратен ефект - да позволи на партията да натрупа още повече дивиденти като твърди, че е жертва на прозападна репресия, Денков се усъмни, че това може да направи реториката на "Възраждане" по-скандална.

"Те и без това го казват", твърди той.

Среднощни взривове

"Политико" отбелязва още, че пронатовското и проевропейско правителство на Денков бързо е засилило ангажиментите си за изпращане на оръжия в Украйна.

Попитан какво се случва с разследването за взривовете в оръжейните складове на Емилият Гебрев, премиерът обяснява, че не знае, защото няма представа доколко тайните служби и прокуратурата са се опитали да намерят отговора.

Въпреки това министър-председателят смята, че тенденциите се променят. "Почти съм убеден, че българският народ е проевропейски настроен. За съжаление, те са жертва на много активна и много агресивна прокремълска, пропутинска пропаганда", казва той.

Според него трябва да се обясни на хората какви са ползите от пълноправното членство в Европейския съюз и НАТО, подчертавайки, че този въпрос, според него, "никога не е бил обясняван правилно" на населението.

Премахване на старото

Един от приоритетите на новото правителство е широкообхватна реформа на разузнавателните служби, която да изкорени агентите на Москва.

Опитите на властите, обаче, срещат съпротивата на президента Радев, който е смятан за промосковски настроен и който в момента подписва заповедите за назначаване на шефовете на различните служби за сигурност, което възпрепятства всяка промяна в системата, пише още "Политико".

За да преодолее това препятствие, реформаторското правителство ще се опита да промени закона, което ще отнеме "един или два месеца", обяснил Денков, "освен ако президентът не промени мнението си, което, според мен, би било съвсем логично за него".

Премиерът е изправен пред трудна битка в опитите си да отърве страната си от руското влияние: както самият той признава, не може да се каже колко далеч се простира обхватът на Москва.

Запитан дали смята, че президентът Радев повтаря позицията на Русия от лично убеждение или изпълнява директни заповеди от Кремъл, Денков се засмял.

След кратък размисъл отговорил: "Не мога да отговоря на тези въпроси. Не знам отговорите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9030

8

Ivan Terziysky

05.07 2023 в 15:48

"Опитите на властите, обаче, срещат съпротивата на президента Радев, който е смятан за промосковски настроен и който в момента подписва заповедите за назначаване на шефовете на различните служби за сигурност, което възпрепятства всяка промяна в системата, пише още "Политико"."
Не е само Радев, г-н Денков. 11 години Тиквата от Банкя управлява България заедно с ДПС и патерица Ниновна. По отношение на Раzzия нямат никакви противоречия. Анклавът Камчия го откри Тиквата заедно с московския кмет Лужков.
Мрежата е пълна със снимки.

10298

6

AntiZ

05.07 2023 в 12:39

Спиртосан, ти ми изпълни денят със светлина! Обяснявам ти се в любов! Ако беше до мен, сигурно щях да ти скоча! Как 61% нормални в тази страна, бе? Ако събереш идиотите от ГЕРБ, БКП, ИТН, твоето израждане и онези от ДуПиСе, ще излезете над 85%. 85% идиоти, спиртосан! тУри сега пет минуса! :D

10298

5

AntiZ

05.07 2023 в 12:34

Я, спиртосания! Каква приятна изненада! Много си се вталил, бе! И ти стана късопишкин! Хахаха

2550

3

alfakentavur

05.07 2023 в 11:25

Най-накрая един премиер, който да каже истината директно. И смело да застане зад думите си.
Браво, Денков!

870

2

Constanza

05.07 2023 в 11:21

Право, куме, в очи.

135

1

Far Rider

05.07 2023 в 10:59

В Задунайская губерния нищо няма да се промени през следващите 500 години. А света ще е още с половин хилядолетие напред. Олигархичния руски модел на държавно управление няма да бъде сменен скоро. Генерал-губернаторът е само един от стотиците хиляди агенти загнездени на властови поизиции. Спокойно, моряци! Корабът потъва нормално и вода ще има за всички!
 
X

Да помогнем на украинските деца!