Денков пред Ню Йорк таймс: Три поуки от войната в Украйна

OFFNews 19 февруари 2024 в 15:41 3296 1

Николай Денков

Снимка БГНЕС/архив

Европейците трябва да извлекат три поуки от каскадата от проблеми след войната в Украйна. Това казва министър-председателят Николай Денков пред в. "Ню Йорк таймс".

Авторитетното американско издание е потърсило мнението на българския премиер на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

"Войната в Украйна не е само за т.нар. "сиви зони" между Европа и Русия, а за това дали демократичният свят, който ценим, може да бъде победен. И Европа вече е напълно наясно с това", казва българският премиер пред журналиста Стивън Ерлангер.

Второ, европейските нации осъзнаха, че трябва да обединят и военните, а не само икономическите си сили, за да изградят собствена отбрана, споделя Денков.

Третата поука, според него е, че европейските държави е трябвало да разграничат спешните нужди на Украйна за боеприпаси и противовъздушна отбрана от по-дългосрочните стратегически цели.

"Но като се има предвид империалистическата реторика на руските лидери дългосрочният план означава три до пет и максимум 10 години", коментира министър-председателят и апелира: "Това е наистина спешно!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!