Денков подава оставка на 6 март, уверен е в ротацията

OFFNews 27 февруари 2024 в 17:47 958 0

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Николай Денков

С Мария Габриел имаме разбирателство, че ротация ще има, увери премиерът Николай Денков на Националното сдружение на общините.

И той, и вицепремиерът Габриел потвърдиха, че след ротацията ще има приемственост във властта.

По-късно пред журналисти Денков заяви, че на 6 март ще подаде оставка. Той уточни, че процесът зависи изцяло от него и той представлява депозиране на оставката му в парламента.

Премиерът каза, че вече е готов с оценката на министрите, а до края на седмицата се очаква такава и от Габриел. След това двамата с Габриел ще отидат на лидерска среща. Денков отново заяви, че министрите на ГЕРБ в Министерски съвет са повече, но повторно отказа да ги назове по име, защото всички били един екип, който трябва да работи.

Той заяви, че при евентуални рокади ще е много трудно на новите министри да навлязат в работата и добави, че  ротацията не е процес, който е свързан с борба за постове или с това една политическа сила да надлъже друга. По думите му в момента рискът за властта от парламента:

"Има подмяна на тезата, която беше представена. 50 на 50 не значи, че едната партия ще сложи който си иска за министър и другата ще направи така. Ще има процес на обсъждане на кандидатите, затова дали имат нужната експертиза, морал, нямат участие в корупционни скандали и т.н."

Денков коментира и днешните изявления на Радев и Нинова за сухопътните сили на НАТО в Украйна и категорично обяви, че български войски в Украйна няма да отидат.

Коментарът му бе по повод изказване на френския президент Еманюел Макрон, в което не се изключи възможността европейската страни, които членуват в НАТО, да изпратят в Украйна войски, ако това е нужно, за да не победи Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша