Денков: Махаме таксата за руски газ и изчезват проблемите с Унгария за Шенген

Мария Габриел ще е следващият премиер, категоричен бе академикът

OFFNews 17 декември 2023 в 18:43 3935 7

Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков.

Ветото на Нидерландия миналата година ни попречи да влезем в Шенген. Неговото премахване не дойде лесно. Доста работа беше свършена през последните месеци. Това коментира премиерът Николай Денков в предаването „На фокус с Лора Крумова” по Нова телевизия.

Според министър-председателя причина за предупреждението от Унгария, че страната може да ни наложи вето за влизане в Шенген заради таксата за транзит на руски газ, идва, след като решението не е минало през българския парламент заради двете провалени заседания.

„Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тази такса не е насочена спрямо Унгария. Вероятно има някакви подозрения. Може да се използва и като повод. Важно е да премахнем този повод и да знаем, че с Унгария не би трябвало да имаме проблеми за Шенген”, каза още той.

„Блокада пред банката в парламента не трябва да има. Няма как да защитаваш Конституцията, като използваш неконституционни методи. Това е абсолютно безобразие”, категоричен е премиерът.

Орбан вече обяви, че е разговарял с Бойко Борисов по темата с таксата за руския газ.

„Няма лошо, че са говорили. Важното е накрая какво е решението. С Борисов не сме разговаряли по този повод”, добави Денков.

Според него, ако се премахне таксата за руски газ, изчезват проблемите с Унгария за приемането ни в Шенген.

Очакванията на министър-председателя са, че парламентът на Нидерландия ще гласува „за” отпадане на ветото за България в Шенген.

„Ние имахме преговори с ГЕРБ и те завършиха с това, че Мария Габриел ще бъде следващият премиер. Ние държим на това споразумение, следваме го и не виждаме защо трябва да се променя. Ние работим много добре с Мария Габриел”, категоричен е Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

Шаран 007

18.12 2023 в 09:23

Таксата си е съвсем събираема. Текста на първата сякаш беше писан от дете в четвърти клас. Но има нюанси. От 2024 Украйна изглежда няма да продължи договора с Гъзпром за транзит на газ. Изведнъж България може да се окаже от страната на дръжката на ножа и право куме в очите: или Шенген или кръц топките на Унгария и Австрия.

1065

5

Moholovka

17.12 2023 в 23:28

Тя тази такса беше несъбираема и без това. Трябваше да се мине през спиране на транзита и разни други такива..

924

4

Diogen

17.12 2023 в 21:53

Преди дни Яолц посъветва Орбан да не влиза в зала и Съветът на Европа гласува важен докуемнт с мнозиство. Мсиля, че когато дойде време за следващият важен вот може да накарат Орбан пак да излезе в кородора. Ако босът на хуните продължава да перчи, следващият път излизането в кородора може да е за постоянно.

2415

3

Пустиняк

17.12 2023 в 21:39

Вдигаме таксите, въвеждаме такси за маджарски тирове, не пускаме самолети над територията на България и ескалираме анти маджарска риторика в Ес. На всички им е писнало от тоя путински клоун

22548

2

dolivo

17.12 2023 в 21:23

Орбан Путя спечели

2073

1

Johnny B Goode

17.12 2023 в 20:49

Много сте лесни, бе.
Въртиопашки.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки