Денков: Кандидатурата на Герджиков ще е на ГЕРБ и ДПС. С този акт ще имаме проблеми

515 паралелки учат дистанционно, карантинирани са 24 групи в детски градини. От днес в Габрово учениците редуват онлайн с присъствени занятия

Александра Маркарян 04 октомври 2021 в 11:17 4700 0

Снимка Александра Маркарян, архив

Професорите Николай Денков и Анастас Герджиков на откриването на академичната година в СУ на 1 октомври

Кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент ме изненада и даже ме притеснява. Не очаквах, че човек от нашите среди ще бъде кандидат на ГЕРБ, заяви служебният министър на образованието и преподавател в СУ проф. Николай Денков по БНТ.

Самият Герджков казва, че кандидатурата му не е партийна, но и че няма да откаже подкрепа от нито една партия. Вчера тя беше издигната от инициативен комитет. ГЕРБ ще я подкрепят.

Денков обясни, че го притесняват две неща:

"Едното е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Второто е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование".

С този акт ще имаме проблеми, смята образователният министър.

Той коментира и ситуацията в училищата в COVID-кризата.

515 паралелки учат дистанционно. В тях не влизат учениците в Габрово, които от днес се обучават онлайн на ротационен принцип.

Карантинирани са и 24 групи в детски градини. 

Най-много заразени и карантинирани има в Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана.

"От началото на учебната година около два пъти са се увеличили карантинираните учители и около четири пъти са се увеличили карантинираните ученици, тоест имаме това нарастване, което очаквахме, но така моят призив е да не се отпускат нито учителите, нито родителите и учениците. Трябва да се спазват мерките, защото ние още не сме тръгнали в низходящата линия, както други страни тръгнаха. Ние все още продължаваме да растем като случаи", каза Николай Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews