Ден преди крайния срок: ПП ще участва на изборите като партия

Йорданка Веселинова 26 август 2022 в 15:50 2993 0

Архив

Снимка БТА/Ники Матанов

Лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев

"Продължаваме промяната" официално ще участва на изборите като партия в състава на коалицията със СЕК (Средна европейска класа) и ВОЛТ.

Днес, ден преди крайния срок за промени в състава на регистрираните партии и коалиции, ЦИК вписа новорегистрираната партия на Кирил Петков и Асен Василев в състава на коалиция "Продължаваме промяната". Формацията се регистрира за изборите на 17 август с мандатоносители ВОЛТ (на Настимир Ананиев) и СЕК (на Константин Бачийски). Причината бе забавянето на съдебното решение за регистрация на партията на Петков и Василев.

Изборният кодекс обаче дава възможност за промени в състава на коалициите и така за първи път "Продължаваме промяната" ще влезе в предизборната надпревара като партия.

Това означава, че ПП ще може да получава и субсидия (Според Закона за политическите партии всяка партия и коалиция получава по 8 лева на глас - б.а.). След миналите избори се стигна до куриоза Социалдемократите на Елена Нонева, тогава мандатоносители, да получат над 630 000 лв. без да имат и един депутат в парламента.

Социалдемократите на Елена Нонева вземат 90% от субсидията на Продължаваме промяната

След изборите през ноември 2021 г. ПП Волт получава 35 411 лв., ПП Средна европейска класа - също, а ПП Политическо движение Социалдемократи - 637 390 лева. Тогава Елена Нонева обясни, че няма нищо смущаващо в това, тъй като в коалиционното споразумение е записано, че ВОЛТ и СЕК получават по 5%, а Социалдемократи - 90%. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews