Демократична България предлага да гласуваме по пощата като в САЩ

OFFNews 23 ноември 2018 в 12:33 4005 8

Два законопроекта за изменения и допълнение на Изборния кодекс - за електронно дистанционно гласуване и за гласуване по пощата, внесе Демократична България в парламента днес. 

Това съобщи лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Той уточни, че всеки от 240 депутати може да внесе текстовете като законодателна инициатива, на каквато Демократична България няма право. ГЕРБ, т.нар. патриоти, и БСП, които вероятно ще ги подкрепят, ще останат в историята като партиите, отменили електронното и машинното гласуване, подчерта Петър Славов. Той подчерта, че машинното гласуване е гаранция за честността на вота.

Управляващите делегират всички права на "Информационно обслужване" да произвеждат машините за гласуване, все едно ЦГМ да произвежда колите, които паркират в София, коментира Славов. Машината на греши, тя дори дава възможност да се поправи сгрешена бюлетина, каза още той. 

Сигурността при електронното гласуване може да се постигне, ако не знаят как, има кого да питат, заяви Божидар Божанов, IT спец. 

Гласуването по пощата е практика от десетилетия по света, то е алтернатива за бг в чужбина, заяви Антоанета Цонева от Да, България. Тя допълни, че Демократична България предлагат и решение за българите във Великобритания - да се запази действащият в момента режим на гласуване за евровота, а не да се гледа на Великобритания като на трета страна. 

Гласуването по пощата да е като в САЩ, уточни Атанас Атанасов. 

Според законопроекта на Демократична България пощенското гласуване се произвежда на всички избори, с
изключение на местните и се извършва чрез пощенски оператор или куриер. Избирателите гласуват единствено от свое име. Забранява се обявяването на междинни резултати от пощенското гласуване преди края на изборния ден.

За да гласуват по пощата избирателите първо трябва да подадат заявление по образец на ЦИК чрез интернет страницата на комисията или с писмо до нея. В заявлението се посочват единния граждански номер и трите имена на избирателя; адреса, на който избирателят желае да получи бюлетината или бюлетините за гласуване;основанието за заявяване на пощенско гласуване. Възможните основания са:избирателят се намира в чужбина; настоящият и постоянният адрес на избирателя са в различни населени места; избирателят има увреждания, които сериозно затрудняват упражняването на правото на глас в секция;
Заявлението се подава не по-рано от 2 дни след насрочването на съответните избори и не по-късно от 35 дни преди изборния ден. Централната избирателна комисия изпраща писмо на посочен от избирателя адрес, което съдържа бюлетина, два плика, информационна брошура и други материали, определени от Централната избирателна комисия. 

Изпращането се извършва не по-късно от 25 дни преди изборния ден, пише още в предложените промени на Изборния кодекс от Демократична България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

8

newfoundland

27.11 2018 в 09:43

Може и с пощенски гълъби направо.Слаба коалиция са тези.

12435

7

Jinx

26.11 2018 в 20:55

Ама много креативни тия умници. Защо не се занимават с нещо по-смислено като да намалят броя на т.нар. депутати на 100 примерно?

12373

6

Emigirl

26.11 2018 в 12:56

И от Луната да гласуват , пак подкрепа няма да съберат от Демократична България

12082

5

leomesi

26.11 2018 в 12:38

На тия им дай предложения да правят, само си чешат езиците, а ефект от работата им реално - никакъв.

10372

4

elbarbudo

23.11 2018 в 13:08

Намират си предварително извинение, защо няма да влязат в парламента.

7568

2

Tabadatko

23.11 2018 в 12:52

Много добро предложение. Състояните на изборния процес в България е трагично. Гласуването по пощата не може да реши всички проблеми, но ще помогне за включването на повече хора. ГЕРБСП, ОП и ДПС се наакват в гашите, ако им пипаме гарантирания вот.