Демократична България от Алепу: Прокуратурата замита проблема с подпорния хотел (видео)

OFFNews 22 февруари 2021 в 18:01 3559 0

Решението на Административния съд в Бургас, с което бе обявено за незаконно разрешителното за строеж на хотела в Алепу, по-известен като "подпорната стена", е замитане на реалния проблем.

Това заяви общинският съветник от Демократична България в Бургас Димитър Найденов във видео, излъчено на живо от плажа.

Разиграва се поредният епизод от театралната постановка, която има за цел да покрие и да замаже скандала с този подпорен хотел, както вече е известен в цяла България. Когато се отменят строителните разрешения, нищо не пречи те да бъдат преиздадени наново с отстранени пропуски и нарушения. И проблемът да продължи, заяви Димитър Найденов.

Той е на мнение, че прокуратурата може реално да спре строежа по друг начин. През юни Демократична България подаде сигнал за закононарушение, извършено от екоинспекцията (РИОСВ) в Бургас, която позволи инвеститорът да не проведе задължителната за строежа на "подпорния хотел" Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Въз основа на този незаконосъобразен документ на директора на РИОСВ-Бургас са издадени тези разрешителни и ако прокуратурата искаше наистина да спре строежа, можеше да поиска от съда отмяна на незаконосъобразното решение. При този втори сценарий, ако отпадне решението на директора на РИОСВ-Бургас, автоматично отпадат и всички строителни разрешителни, издадени въз основа на него, а това променя нещата радикално и цялата процедура трябва да започне отначало, поясни Димитър Найденов.

В последните месеци общинският съветник подаде в прокуратурата редица сигнали за прескачане на процедурата по ОВОС от страна на бургаската екоинспекция. В конкретния случай на Алепу липсата на необходимост от ОВОС е мотивирана така: дейностите по укрепване на свлачището на Алепу не попадат в приложенията на закона. Законът за Черноморското крайбрежие обаче посочва, че при крайбрежна дейност за борба с ерозията задължително се минава процедура по ОВОС.

"Защо институциите и държавното обвинение не избраха този подход към съда, а водят някаква фалшива битка за отмяна на строителните разрешителни. Това е като в кеча, където се търси театралност, шум и голяма показност, но никакви реални поражения", каза Найденов.

"Алепу е един много интересен паметник на българската мутра. Това, което се случва тук, днес, е същото, което се случва по нашето Черноморие - в продължение на всичките 12 години, откакто управлява Бойко Борисов", заяви Ивайло Мирчев от Демократична България".

Разлика между Алепу и Росенец няма. На едното място са едни мутри, на друго място - други мутри, просто прякорите им са различни, каза още Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови