Демокрацията в България продължава да ерозира според доклад на Фрийдъм хаус

Мая Младенова 28 април 2021 в 12:33 3190 0

Демокрацията в България продължава да се влошава, сочи новият годишен доклад на американската "Фрийдъм хаус".

Страната ни остава в групата на полуконсолидираните демокрации - категория непосредствено преди хибриден режим. Нейният индекс спада на 4,50 при 4,54 в предходния доклад. 

Съдебната система и независимостта са сред категориите, в които е отчетен спад. Той отразява "опасения за политизиране на главния прокурор, липсата на отговорност за неправомерно поведение на полицията и прокуратурата и дискриминационното отношение към ромските граждани по време на пандемията COVID-19". 

Докладът проследява политическата ситуация на т.нар. "нации в преход" от Източния блок на база събитията от 2020. 18 нации имат по-нисък резултат (демократичен индекс) в сравнение с предходната 2019. Сред тях е и България. Само в 6 страни ситуацията се е подобрила, а в други 5 не се отбелязва промяна.

В обобщения доклад името на България се споменава два пъти. Първият е по повод наблюдаване на опасна реторика с политически цели - цитиран е примерът с националистическото говорене за блокирането на преговорите за членството на Северна Македония в ЕС.

Страната ни е спомената и в контекста на китайското влияние в Европа - като част от страните, предприели стъпки за ограничаването му:

"Имаше и примери за ограничаване на авторитарния обхват и влияние на Китайската комунистическа партия (ККП). В Чехия президентът Милош Земан отдавна се застъпва за по-тесни връзки, но в публичния дискурс prez 2020 стана по-очевидна умората от тази тема. в същото време - насред кулминацията на опасенията за "разединението на Европа" - трите балтийски страни, Румъния, България и Словения ограничиха зaбележимо присъствието си на последната среща на платформата 17+1 за сътрудничество между Китай и Източна Европа, отхвърляйки продължаващите опити на ККП да разшири глобалното си присъствие чрез многостранни организации."

Отделния доклад за страната можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!