Демерджиев усеща политически привкус в искането за оставката на Гешев

OFFNews 13 май 2023 в 13:28 1112 1

Демерджиев

Снимка БГНЕС

Иван Демерджиев

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев усеща политически привкус в искането за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

"Много политически привкус има в този акт и стана ясно колко независима е съдебната система. Ден след като една партийна централа поиска оставката на господин Гешев, прокурорите, които протестираха в негова защита, изведнъж внесоха искане и цели колективи сега са срещу него. Изключително неприятна картина", коментира вътрешният министър.

Той допълни, че както и да завърши тази процедура, не бива да се забравя, че проблемът с институцията главен прокурор е системен

Със свой коментар се включи и служебният премиер Гълъб Донев, който отбеляза във връзка с внесеното искане от членове на Прокурорската колегия във ВСС за махането на Гешев, че не би искал да обсъжда отстраняването на една личност, "било то и на главния прокурор".

"Преди всичко би трябвало да се съсредоточим върху институциите в държавата. Главната прокуратура е една от тези институции, които олицетворяват държавността. Ако върнем малко по-назад лентата, ще си припомним, че през годините служебните правителства - и през 2021 г., и миналата година, и сега, внесохме законопроекти, които да регламентират механизма за контрол на главния прокурор. Това е истинският дебат, който трябва да съществува в обществото, за да се реши от народните представители каква трябва да бъде съдебната реформа, която чакат българските граждани, за да върнат доверието си в институциите", отбеляза Гълъб Донев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!