Демерджиев: Искането за отстраняването на Иван Гешев е опит да се подмени нуждата от истинска съдебна реформа

OFFNews 14 май 2023 в 21:37 3479 0

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Иван Демерджиев

Искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев е опит да се подмени желанието и нуждата на българските граждани от истинска съдебна реформа, заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред Би Ти Ви.

Още преди седем – осем месеца прогнозирах, че ако се стигне до ситуация като тази, това ще бъде цялата съдебна реформа и много бързо ще бъде взета главата на господин Гешев.“

Министърът на вътрешните работи каза още, че доколкото му е известно, главният прокурор Иван Гешев се е завърнал вчера в България, след като пътуванията му са преминали през Турция и през САЩ.

За разследването на взрива до колата на главния прокурор на 1-ви май Иван Демерджиев посочи, че той има спор с Иван Гешев по едно основно обстоятелство – дали този взрив е могъл да причини смъртта или да засегне хората, които се возят вътре в купето на автомобила. „Аз продължавам да поддържам, че този вид взривно устройство не е могло да причини такива щети на хората вътре. Този взрив според мен е или да сплаши, или да се предупреди господин Гешев, или е нещо друго“, каза министърът на вътрешните работи.

Разговарях с Националната служба за охрана и разбрах, че, както е и редно, господин Гешев не е пътувал със семейството си в тази кола, защото тя няма и толкова места, за да събере охрана, шофьор, господин Гешев и семейството му“, обясни Демерджиев.

По всичко изглежда, че истинската опасност за господин Гешев беше малко по-различна от това, което се случи на 1-ви май, отбеляза той: „Ще направя и една друга препратка – преди време той, влизайки в задочен разговор с мен, каза, че ще има сериал. Действително има сериал, но се опасявам, че господин Гешев не е сценаристът на този сериал. Интересно се развива, за съжаление, не много оптимистично от моя гледна точка.“

Бях против назначаването на господин Гешев, озаглавено като избор на главен прокурор, после поддържах през цялото време, че тези, които го назначиха, могат да го освободят. Поддържаше се обратното обаче – че това не може да се случи, че съдебната система е независима и не позволява външно вмешателство. Сега разбрахме за по-малко от два дни, че това може да се случи и че не е чак толкова независима съдебната система, колкото се прокламира“, коментира Иван Демерджиев. Според него това е изключително опасно, защото поставя под опасност изобщо фигурата на следващия главен прокурор, който и да е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!