Дефицитът в Бюджет 2024 ще бъде 2,5, а не 3%. Ще ни останат 1 млрд. лв., смята Асен Василев

Борисов проведе среща с Асен Василев, Николай Денков, Мария Габриел и Станислав Атанасов. Лидерът на ГЕРБ моли за повече оптимизъм за Шенген

OFFNews 28 декември 2023 в 18:38 3189 0

Асен Василев и Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Асен Василев и Бойко Борисов

Предварителните данни показват, че дефицитът (в Бюджет 2024 г.) ще бъде по-малък от планираното - 2,5, а не 3%. Ще ни останат около 1 млрд. лева. Това опровергава всички черни сценарии, които се чуваха за това, че държавата ще фалира.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на работно съвещание, свикано от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в качеството му на председател на парламентарната външна комисия. 

На срещата присъстваха и премиерът Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и вътрешният министър Калин Стоянов, както и Станислав Атанасов от ДПС. Основна тема бе стъпките за приемането на България в Шенген. По-рано днес стана ясно, че страната ни ще влезе в Шенген по въздух и море заедно с Румъния от март 2024 г. 

"За Шенген никое служебно правителство не можеше да мине по тези стъпки без редовен парламент. Създадохме мнозинства, които решиха всички проблеми. За дни свършихме огромен труд. В момента сме в чакалнята за еврозоната", каза Борисов.

БГНЕС/Надежда Пеева

Той помоли за повече оптимизъм по темата, въпреки че вече бе съобщено, че в началото на 2024 г. ще бъдат предприети първите стъпки по приемането на страната ни:

"Най-ценното са сухопътните граници, които ни остават и ние няма да се откажем от тях. Използването на шенгенската информационна система означава доверие към България. Страната ни изглежда по различен начин в момента заради тези 7-8 месеца, в които работим заедно".

Премиерът от своя страна заяви, че има концептуално съгласие по основните елементи на споразумението тази година.

"Това, което направихме в тази среща, е да видим какви са следващите стъпки. От гледна точна на изпълнението на бюджета, както и за планирания бюджет за 2024 г., ние нямаме проблеми с подготовката за еврозоната", каза още той. 

Денков допълни, че Шенген се отваря с въздушни и морски граници.

"За сухопътните граници ситуацията е много особена в ЕС. Ние сме в особена ситуация. Когато се успокои мигрантската вълна, тогава ще паднат границите. Австрия е дала знак за въздушни и морски граници. Преговаря се за решението как да формулираме сухопътни граници", обясни премиерът. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел посочи, че преговорите не са завършили, а преговорният процес е деликатен.

"Искам да благодаря на колегите от Австрия и Румъния за това, че продължаваме в много конструктивен дух да изчистваме и последните детайли. Всички имаме една цел – България и Румъния въз основа на резултатите и това, което са заслужили, да влязат в Шенгенското пространство", допълни Габриел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика