Дебатът за София: най-интересното от изказванията на Манолова, Фандъкова, Игнатов и Джамбазки

Юлиуш Висожински 15 октомври 2019 в 23:44 7650 1

Снимка bnt.bg

Във вторник вечерта в предаването "Референдум" на БНТ дебатираха четирима от кандидатите за кмет на София: Йорданка Фандъкова - ГЕРБ – СДС; Мая Манолова – независим кандидат; Борислав Игнатов - Демократична България; Ангел Джамбазки – ВМРО.

OFFNews проследи изказванията им. Представяме ви най-интересните моменти от дебата и основните тези, които защитаваха четиримата претенденти за кметския пост на столицата.

Мая Манолова

В началото на участието си Манолова запази 30 секунди мълчание - в знак на солидарност с Борис Бонев от "Спаси София".

Следващите 30 секунди ще ги прекарам в мълчание. Това ще е моят знак за солидарност към другия граждански кандидат Борис Бонев, който не беше допуснат до участие в този формат на "Референдум". Аз също не мога да участвам като граждански кандидат в другия формат на обществената телевизия - "Панорама", аргументира се тя.

"Дебатът е според правилата, разписани в споразумението между Българската национална телевизия и политическите партии. Така в дебата участват четиримата кандидати, които са с най-високи резултати на 4 социологически агенции" - твърдят от екипа на "Референдум".

На хората им омръзна да бъдат обсебвани зелените пространства в града, на тях им писна за децата им да няма детска градина, писна им от надменната администрация и посегателствата върху публичните пари. София беше първият похитен град, надявам се да и стане първият свободен град, заяви Мая Манолова.

Според нея в момента повечето обществени поръчки на Столична община приличат на "свирен мач": участникът, който ще победи, е предварително ясен. 

Анализът показва, че автобусите, трамваите, тролеите, които са закупувани, са в обществени поръчки, в които има по един участник. Повече от странна е последната обществена поръчка - още със самото й задание. За довеждащ транспорт в големите квартали, представете си един Люлин, са заложени изисквания за 9-местни електро мини автобуси. Нещо повече - условията са написани по начин, който предопределя печелившия участник, твърди кандидатът за кмет.

Йорданка Фандъкова я репликира, че е проверила и се е оказало, че минимум шест са компаниите, които могат да отговорят на заложените изисквания.

Центърът за градска мобилност се е превърнал в черна дупка и в черна каса - необходима е пълна ревизия. Парите, които се събират от синя и зелена зона, определено не отиват за изграждане на паркинги, каза още Мая Манолова.

Йорданка Фандъкова

В тази кампания чувам обвинения на ангро. Когато говорим за корупция, трябва да говорим конкретно. Имаме високи изисквания, защото София е градът, в който не може всеки да дойде и да прави каквото си иска, заяви Йорданка Фандъкова.

Ние направихме най-голямата модернизация от десетилетия на наземния градски транспорт. Построихме за 10 години 30 километра метро. Следващата година половин милион души дневно ще се возят - с откриването на първия участък от 12 км на третата линия на метрото, обеща тя.

Според нея има три важни задачи по отношение на градския транспорт, които да го направят по-привлекателен - довеждащият транспорт в кварталите; завършване на системата за електронно таксуване, която в момента се изпълнява и трябва да завърши в края на следващата година; синхронизирането на разписанията;

Защитихме 217 милиона лева безвъзмездни средства по ОП „Околна среда“ и закупуваме средства от електротранспорта – най-чистия възможен в нашия град и изобщо, който съществува, каза Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че в програмата й е заложено изграждане на 18 буферни паркинга, които да са по линните на метрото.

Борислав Игнатов

Кандидатът на Демократична България за кмет на София Борислав Игнатов риторично попита Фандъкова: Ако един паркинг се прави 10 години, следващите 18 паркинга ще ги правят следващите 180 години ли?

Според Игнатов основният проблем на София, а и на България, е корупцията - във всичките си видове: търговия с влияние, дребна корупция при администрацията, услуги, придърпване на преписки напред-назад, големите нарушения с обществени поръчки. 

В комисията, която подготвя условията за обществените поръчки, т.нар. комисия Орлин Алексиев, има членове от БСП - Калоян Паргов, има членове от ВМРО. Това е една тройна игра, акцентира Игнатов.

Вчера снимах автобус по северните линии, който по концесионен договор трябва да е газов, Евро 6, чисто нов - такива са условията. Вчера снимах автобус по тези линии, който е от 2007 г., Евро 4, това е пълно нарушение на концесионния договор, каза кандидатът на Демократична България за кмет на София.

Същевременно той обърна внимание и на друг проблем в столицата - "Топлофикация" е докарана до 800 милиона дълг, тя се управлява лошо; върви се към последващо задлъжняване на "Топлофикация" чрез инсинератора - "крематориум за боклук" в центъра на София.

В Столична община е нужна пълна дигитализация на процесите, прозрачно и отчетно управление, отворени данни, за да има публичен контрол на обществения ресурс, обобщи Игнатов.

Ангел Джамбазки

Кандидатът на ВМРО за кмет на София Ангел Джамбазки репликира Борислав Игнатов, че който има някакво съмнение за корупция, отива сигнализира компетентните органи - иначе било дума срещу дума.

Джамбазки поиска Игнатов и Манолова да му кажат "номерата на автобусните линии, които ходят до Яна - Ботунец и Негушево".

"Само че не ви направи впечатление, че Негушево дори не е в София-град. Негушево, уважаеми, е в община Горна Малина, а тя дори не е гранична на София. Научете картата на София" - заяви кандидатът на ВМРО.

Същевременно той твърди, че замърсяването на въздуха в София е най-вече заради "незаконните цигански катуни" и от печките на твърдо гориво.

Борислав Игнатов репликира, че "в момента няма отоплителен сезон, а въздухът е мръсен. Основният замърсител е трафикът".

Към края на дебата Джамбазки се обяви за "премахването на два позорни паметника в нашия град - паметника на армията-окупатор и паметника на т.нар. американски летци."

Аз ще ги премахна! София има нужда от ред, от изчистване на кварталите от циганските гета. Има нужда да бъде отворена Витоша за София. София без гета, София с връзка с кварталите, София без гей паради, София, в която има ред и дисциплина, обобщи исканията си кандидатът на ВМРО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови