Дебатът за съдбата на кабинета сблъсква протести ЗА и ПРОТИВ край парламента

OFFNews 21 юни 2022 в 07:00 2250 3

Кирил Петков говори пред демонстранти, излезли на протест в защита на правителството пред парламента, на 20 юни 2022 г.

Снимка Ласко Георгиев

Кирил Петков говори пред демонстранти, излезли на протест в защита на правителството пред парламента, на 20 юни 2022 г.

На извънредно заседание днес от 11 ч Народното събрание ще проведе дебата по вота на недоверие към правителството, поискан от ГЕРБ-СДС. Още от 8 ч сутринта от северната страна на сградата е насрочен протест в подкрепа на кабинета. В същия час е обявена и демонстрация против правителството от южната ѝ страна. Протестите ще продължат през целия ден, а от 21-ви до 23-ти са планирани не един, не два, а 11 такива.

Към 8 ч сутринта в района на парламента има много полиция, включително водно оръдие на жандармерията. 

От 17 ч пред парламента е протестът на "Възраждане". Час и половина по-късно на същото място започва нова демострация в подкрепа на правителството. Към него ще се присъедини и маршът на "Правосъдие за всеки".

Вчера МВР обяви, че предприема действия за предотвратяване на ескалация на базата на оперативна информация, че се готвят провокации с цел ескалация на напрежението. МВР извършва проверка в цялата страна с цел установяване на хората, които призовават за насилие.

Гласуването на вота може да е в сряда или четвъртък. Изискването на Правилника на НС е гласуването да се проведе "не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията" в пленарната зала. Ако те продължат твърде дълго днес, е възможно вотът да е в четвъртък.

През това време премиерът Кирил Петков има задачата да осигури достатъчен за преодоляване на вота на недоверие брой депутатски гласове. Освен на тези от "Продължаваме промяната" (67), БСП (26) и "Демократична България" (16) той ще може да разчита и на шестте гласа на напусналите "Има такъв народ" депутати. Всички тези 115 гласа обаче не осигуряват необходимото мнозинство в 240-членния парламент срещу депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и останалите от ИТН.

Тази "нова коалиция" миналата седмица отстрани председателя на парламента Никола Минчев, което изкара стотици хора на протест пред НС в негова подкрепа. Ден по-късно депутатката от ГЕРБ Екатерина Захариева нарече тези граждани, които всъщност са ѝ работодатели и с труда си изкарват и нейната заплата, "очевидно платени", а гласувалият заедно с ДПС лидер на "Възраждане" Костадин Костадинов ги определи като "фашистка сган".

Дали още народни представители от ИТН ще напуснат партията и ще гласуват в полза на правителството, както се надява премиерът, може би ще стане ясно в днешния дебат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1687

3

Пенчо Прикарчин

21.06 2022 в 10:25

Не съм ги чувал дори тези сайтове. Сигурно са много представителни :ь

-240

1

редовно четящ

21.06 2022 в 09:38

Мафията плаща с нашите пари на сбирщината, която вика срещу законно избраното правителство.