ДБГ поиска оставката на МВР министъра Валентин Радев

OFFNews 09 януари 2018 в 15:45 7364 1

ДБГ поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев заради несправянето на ведомството му с борбата с престъпността.

"Отвличане, стрелба по данъчен, шесторно убийство и показен разстрел на бизнесмен за два месеца, 7000 издирвани престъпници на свобода, протести на полицаи, борещи се за нормално заплащане и условия на труд. Това са показатели за тотален провал на правителството в сектор Сигурност. Отказът на управляващото мнозинство и по-конкретно на ГЕРБ, които са начело на сектора от близо 10 години, да поемат политическа отговорност за провала си в опазването на сигурността на хората, е предателство към техните избиратели и българското общество. И ако до 2 месеца няма яснота и разкриване на извършителите на показните криминални деяния, министърът на вътрешните работи трябва да подаде оставка", се казва в позицията на извънпарламентарната партия.

Според ДБГ президентът трябва да постави ясно въпроса за вътрешната сигурност и проблемите в системата на МВР на заседание на КСНС.

"Липса на публичен национален регистър на осъдените и издирваните лица е сериозен пропуск, който трябва да бъде отстранен незабавно. Според медийни публикации от 2010 година до края на 2017 година 7000 души са обявени за национално издирване и не са открити от полицията. Как хората да сигнализират за издирвано лице, ако няма от къде да се информират кои са тези лица? Настояваме МВР да запълни празната секция в сайта си за издирвани лица", посочват от дясната партия.

ДБГ призовават и всички системи за видеонаблюдение в населените места и по пътната мрежа да се свържат в единна система, която да позволява установяването на самоличността на преминаващите. По този начин според тях ще се намали броят на издирваните и ще се подобри сигурността на гражданите чрез превенция.

В противен случай похарчените милиони за тези системи, ще са хвърлени на вятъра, твърдят от партията.

"Считаме, че са налице сериозни, системни проблеми, които не позволяват на органите за сигурност да изпълняват функциите си по закон. Затова оценяваме като крайно вредни действията на ГЕРБ по постоянно отлагане на пълноценна реформа в МВР, с която да насочат повече средства към полицаите на терен", заявяват още от ДБГ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12779

1

Немец

09.01 2018 в 16:30

....така или иначе министъра си е в оставка още преди да го назначат....не е сигурно дали изобщо е разбрал,че е назначен....