ДБГ напуснаха Реформаторския блок. СДС остават почти сами (обновена)

Симона Костадинова 14 април 2018 в 14:40 11219 3

ДБГ напусна Реформаторския блок. Това решение е взел Националният съвет на партията, научи OFFNews преди решението да бъде официално обявено.

Така в РБ остават единствено СДС, БНД на доц. Борислав Великов и бившия здравен министър Петър Москов.

"Ще водим разговори с политически партии, които също смятат, че този феодален модел на управление на държавата и общините трябва да бъде спрян. ДБГ, обаче, внимава да не влезе в тактическа коалиция, защото нашата цел е да работим за по-широко обединение на демократично мислещите хора, не на партийни елити, каза председателят на ДБГ по време на пресконференция по темата. По думите му трябва да бъден създадено нещо, което да е по-добро от ГЕРБ и БСП, но освен това да бъде техен контрапункт.

До днешното решение се стигна, след като преди месец партията замрази членството си в РБ и даде ултиматум на останалите партии в коалицията да се обединят около три неща: искане за незабавна оставка на правителството, създаване на реформаторски общности по места и платформа "с акцент върху смели действия в сектор сигурност, за повишаване на доходите, подобряване образованието и ефективна борба с корупцията".

А сега накъде?

Пред ДБГ стои въпросът как да продължи развитието си. Очаква се формацията да не започне веднага разговори за нова коалиция. От партията смятат, че трябва първо да "подредят собствената си къщичка" и чак след това да обмислят нови партньорства.

Това обаче я поставя пред опасността да изпадне в пълна изолация. Заявките на председателя на партията Димитър Делчев, още откакто пое ръководството през септември миналата година, са за създаване на "силна АнтиГЕРБ коалиция за спиране на застоя в страната". Това съвпада с идеята на обявеното ново демократично обединение между ДСБ, ДаБГ и "Зелените" - "Демократична България". Новата формация вече даде заявка, че е отворена към партньорство и с други опозиционно настроени партии, които обаче трябва ясно да потвърдят с действия думите си. Притесненията сред "Демократична България" са че в ДБГ има хора, които биха могли да поставят партията в "зависимост от статуквото".

ДБГ и ръководството на новото демократично обединение вече са водили разговори, но не за обединение, а по принципни теми. От от двете партии са единодушни, че е рано да се говори за това дали е възможно каквото и да е коалиране помежду им.

От ДБГ поддържат връзка и с членове на СДС, но не и с ръководството на партията. Делчев и Лукарски не са си говорили от месеци, отношенията на лидера на ДБГ с Петър Москов също са обтегнати.

"Дясното умря, да живее дясното" и така до безкрай

От днес РБ е коалиция между две партии, в която участва и бившият здравен министър Петър Москов. До официалното разпадане на Реформаторския блок остава само една крачка. 

След заиграването на Лукарски и Москов със Симеонов в СДС усилено се заговорило за смяна на ръководството, научи OFFNews. Част от членовете на партията искат сближаване с новото обединение около ДСБ и ДаБГ.

РБ беше създаден в края на 2013 година като коалиция между пет партии - ДСБ, ДБГ, СДС, Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) и БЗНС. До влизането им в парламента те имаха ясна позиция срещу модела КОЙ и управлението на ГЕРБ. Реформаторите дори се обявиха против участието на Бойко Борисов като премиер в следващото управление. Тогава обаче Божидар Лукарски нарече този ултиматум "предизборен трик". След изборите РБ влезе в коалиция с ГЕРБ и участваше в управлението на страната, а министър-председател отново беше Борисов. Избирателите им останаха разочаровани.

Напрежението между партиите и хората в РБ започна още преди официалното създаване на формацията и продължи през цялото време, в което формацията беше част от управлението на страната. 

В края на 2015 година Христо Иванов, тогава правосъден министър, подаде оставка заради това, че ГЕРБ бламира съдебната му реформа. Веднага след това тогавашният лидер на ДСБ Радан Кънев обяви, че в лично качество минава в опозиция. Последваха го Атанас Атанасов и Гроздан Караджов. Малко след това и самата ДСБ взе решение да излезе в опозиция, но не напусна Реформаторския блок, който остана в управлението. Така в тогавашния парламент реформаторите се оказаха в шизофреничната позиция да са едновременно и опозиция, и управляващи.

След победата на Румен Радев на президентските избори в началото на 2017 година Борисов за втори път подаде оставка. Малко след това НПСД напусна Блока и обяви, че ще се коалира с ДОСТ за предсрочните избори. 

Междувременно Христо Иванов създаде ДаБГ, а ДСБ - Нова република, в която влязоха и Мартин Димитров, и Петър Славов. Очакваше се двете формации да се обединят за предсрочните избори през 2017 година, но това така и не стана. Те се обединиха официално в "Демократична България" чак тази седмица, след като дълго време излизаха с общи позиции. 

Преди няколко месеца БЗНС напусна Реформаторския блок, за да се коалира с ДаБГ и ДСБ, но засега това не е станало.

Това разделение, което винаги е последвано от обединяване, не е ново за дясното. Този рефрен се повтаря при Обединени демократични сили, Синьо единство, Синята коалиция.

А управлението на новото дясно обединение "Демократична България" напомня на Синята коалиция от 2009 година, която имаше двама съпредседатели - Мартин Димитров (тогава лидер на СДС) и Иван Костов (тогава лидер на ДСБ). "Демократична България" се ръководи от Христо Иванов и Атанас Атанасов, а в експертния екип влизат Радан Кънев, Мартин Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

2

aviatora

14.04 2018 в 18:50

Коменистическата подлага Пръмова и шепа останали крадци между нея все още на срадки пастове в администрацията, които са доказано корумпирани и нагли типове. СБАГОМ ПРОСТУТУТКАТА ПРЪМОВА.
 
X

Да помогнем на украинските деца!