ДБ: Време е за честни регулатори. Мандатите в КЗК да станат отново 5-годишни

OFFNews 22 април 2021 в 11:15 2256 0

Поправка в Закона за защита на конкуренцията, която ще скъси от 7 на 5 години мандатите на членовете на ресорната комисия (КЗК), внасят в парламента депутатите от Демократична България Владислав Панев и Мартин Димитров.

"Помните как стария парламент удължи мандата на Комисията за защита ОТ конкуренцията по нейно предложение от 5 на 7 години. Така че той да не изтече това лято, както трябваше, а чак през 2023 година. Днес с Мартин Димитров внесохме много кратка промяна - мандата отново да бъде върнат на 5 години. Както си беше до февруари.

Бетонирането на регулаторите трябва да бъде спряно. Особено, когато се прави в 12 без 5. Особено на такива, които пряко влияят на бизнес средата по негативен начин", коментира Панев относно предложението.

Той припомня случая със сделката за Нова телевизия, когато беше отказано на вече покойния чешки магнат Петр Келнер да я купи, но не и на братята Домусчиеви, а също така и сделката за ЧЕЗ. По думите му КЗК е отсъдила по показателя дали са в добри или не отношения с властта.

Време е за професионални и честни регулатори, независими от политическа намеса, допълва Панев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови