ДБ-Варна сезира прокуратурата за замърсяване на Варненското езеро и залива

OFFNews 08 май 2020 в 16:30 3695 4

Демократична България – Варна предприе поредица от действия във връзка с изляза в медиите информация за мащабно замърсяване на Варненското езеро и Варненския залив с огромно дневно количество фекални води, съдържащи опасни вещества с концентрация до 5 пъти над допустимите норми.

Във вторник, 5 май, групата на Демократична България в Общински съвет Варна внесе искане до председателя на Общинския съвет за спешно свикване на комисия „Опазване и възпроизводство на околната среда“, на която да бъде извършена експертна оценка на риска и да бъдат набелязани мерки за предотвратяване на екологичната катастрофа, застрашаваща здравето на варненци и предстоящия туристически сезон.

Искането включва и свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, която да одобри препоръчаните от комисията мерки и финансовата им рамка. В същия ден бяха внесени и питания до кмета на Варна и областния управител, откога са запознати с аварията и какви действия са предприели до момента в качеството си на длъжностни лица за опазване на общественото здраве и сигурността на варненци.

Демократична България – Варна разчита да получи отговор от кмета на града дали съзнателно е скрил информацията за аварията, първите сигнали за която са получени в разгара на туристическия сезон 2019-та, и има ли това връзка с есенната кампания за местни избори.

На 7 май общинският съветник от Демократична България – Варна Стела Николова внесе сигнал в Районна прокуратура, срещу неизвестен извършител или длъжностни лица, които със свои действия или бездействия в продължение на почти 9 месеца са застрашили общественото здраве на варненци и гостите на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

4

newfoundland

12.05 2020 в 18:30

От ДБ правят минимума, колкото да оправдаят съществуването си!

12435

3

Jinx

11.05 2020 в 21:50

ДБ да не забравят, че варненци само сис стоят по къжите, цъкат в нета и поркат. Нищо чудно канализацията да е поддала и "опасните вещества" да са над нормите :):):):):)

4006

2

Kongoto

11.05 2020 в 14:15

Не бързай със заключенията.. Скоро и на това може да станем свидетели на другарите от ДБ

4000

1

DepecheMode

11.05 2020 в 12:38

Тия още Светия синод не са сезирали за нещо.