ДБ: ЦИК бързо да публикува електронното заявление за гласуване в чужбина

OFFNews 26 януари 2021 в 14:19 2219 1

Централната избирателна комисия (ЦИК) да оповести максимално бързо на сайта си електронно заявление за гласуване в чужбина на парламентарните избори на 4 април, призова "Демократична България" в писмо до комисията.

За образуването на изборни секции в чужбина извън дипломатическо или консулско представителство са необходими най-малко 60 заявления за гласуване в съответното място. Заявленията може да се подават по пощата чрез писмо до
съответното задгранично представителство или чрез електронно заявление през сайта на ЦИК, като крайният срок е 9 март.

Все още обаче ЦИК не е обявила начална дата, от която българите зад граница могат да подават по електронен път своите заявления за гласуване. Самите формуляри също към момента не са публикувани на сайта на комисията.

"Упражняването на правото на глас на българските граждани в чужбина е затруднено както поради редица рестриктивни разпоредби на Изборния кодекс, така и поради пандемията. Ето защо всяка възможност, която улеснява и насърчава гласуването на българските граждани извън страната трябва да бъде използвана и прилагана максимално бързо и максимално рано", призовава в писмото "Демократична България".

Необходимо е незабавно да започне процесът по подаване на електронните заявления, за да се гарантира възможността българите в чужбина да организират възможно най-много секции за гласуване, е мнението на формацията. В писмото се изтъква, че бързото започване на процеса ще даде възможност и за достатъчно продължителна активна информационна кампания, за да бъдат подпомогнати българите при упражняване на правото им за гласуване в чужбина.

Затова "Демократична България" призовава ЦИК да оповести на сайта си електронно заявление за гласуване в чужбина максимално бързо, едновременно с приемането и публикуването на изборните книжа за парламентарните избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови