ДБ с проект Бюрото за защита да се отнеме от главния прокурор

OFFNews 05 август 2021 в 14:27 2418 0

Ден след като парламентът задължи главния прокурор Иван Гешев да отчете дейността на Бюрото по защита, 30 депутати от "Демократична България" внесоха промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с който бюрото да се върне към правосъдното министерство.

Така според вносителите то ще започне да изпълнява основните си функциите по-ефективно.

С предлаганите промени ще се повиши публичната отчетност и контролът върху работата му, който ще се осъществява от министъра на правосъдието. 

Измененията предвиждат още бюрото да информира застрашеното лице за възможностите на програмата за защита, да сключва споразумение с него за включване във въпросната програма, за да се подобри комуникацията със застрашения и бюрото да не дублира дейността си с други органи.

Според вносителите от ДБ с направените през 2020 г. законодателни поправки на Бюрото по защита бе вменена още една допълнителна функция - да организира и осъществява охрана на прокурори и следователи при условия и по ред, определени със съвместна инструкция на министъра на правосъдието и главния прокурор, съгласувана с Пленума на ВСС.

"Това овласти главния прокурор с функции по ръководство и контрол над дейността на Бюрото по защита, с което засили концентрацията на властта и единоначалието в прокуратурата като в същото време ограничава правото на защита на лица, пострадали от действията на бюрото при проведени акции", посочват в мотивите си вносителите.

И допълват, че по същество функциите на бюрото са в сферата на компетентност на изпълнителната, а не на съдебната власт.  

"Упражняването на принуда от името на държавата, като се използва сила, оръжие и помощни средства, ограничаване на човешки права, включително при които може да се стигне до отнемане на човешки живот, които се включват в дейностите по охрана, предотвратяване и пресичане на престъпления, са характерни за органите на изпълнителната власт. В демократичните общества тези дейности са под демократичен контрол, както институционален, така и граждански", мотивират се от "Демократична България". 

Според депутатите съсредоточаването на власт в един орган на власт, без ефективни средства за контрол нарушават принципите за разделение на властите в една правова държава. 

Проект за отнемане на бюрото от главния прокурор внесоха и депутатите от "Изправи се БГ! Ние идваме". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки