ДБ с нов закон за действие при епидемии

OFFNews 24 април 2021 в 22:18 3409 0

Снимка Архив

Александър Симидчиев

При обявена извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването да е този, който въвежда в изпълнение Национален план за действие при епидемия или пандемия, а в него изрично да бъдат посочени видовете мерки за ограничаване на разпространението на заразната болест, включително конкретни критерии и показатели. Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от депутатите от Демократична България Атанас Славов и Александър Симидчиев, който е председател на Здравната комисия в 45-ия парламент, съобщи БНР.

Ако няма готов план, Министерският съвет трябва да приеме такъв по предложение на здравния министър в срок до 14 дни от обявяване на извънредна епидемична обстановка.

В мотивите към проекта е записано, че с промените се запълва съществуваща нормативна празнота. До този момент законът урежда приемането единствено на здравни програми. Целта е да се гарантира предвидимост при въвеждането и отмяната на противоепидемични мерки и да се подобри взаимодействието между всички държавни и общински органи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!