ДБ подкрепи официално Лозан Панов за президент: С особено уважение подчертаваме независимостта му

OFFNews Последна промяна на 06 октомври 2021 в 14:21 2411 0

Снимка Архив

Демократична България обяви официално, че подкрепя Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за президентския вот. 

Ръководните органи на партии "Зелено Движение", "Демократи за силна България" и "Движение "Да, България" са решили коалиция "Демократична България - Обединение" да даде своята политическа подкрепа за кандидатурата на Лозан Панов за президент, съобщиха от обединението. 

В лицето на Лозан Панов демократичната общност на България има своят естествен кандидат и носител на автентичната традиция на борбата за демокрация и върховенство на закона в момент, когато сме свидетели на поредната подмяна, заявяват в своя позиция от ДБ. 

В позицията им се казва още:

Вярваме, че ако бъде избран за президент г-н Панов може:

- да отстоява дневния ред на национално единение около реални демократични и европейски ценности и воля за дълбока промяна, вместо фалшиви клишета за безпринципно съглашателство, зад което се крие опит за подмяна на истината и бягство от отговорност;
да се противопостави реално и последователно на корупцията като дълбоко институционално и морално предизвикателство, което изисква цялостно разграждане на корупционния модел и преосноваване на държавността ни; 

- да поведе усилието за утвърждаване на националния ни суверенитет в рамките на ЕС и НАТО не като конюнктурно изгодна инсценировка, а като цялостна и дългосрочна политика;

- да активизира автентичната конституционна роля на президентската институция в подкрепа на върховенството на закона, разделението на властите и парламентарния характер на републиката, без залитане към оформяне на нови центрове на концентрация на власт, ерозиращи демократичния модел на държавно устройство.

С особено уважение подчертаваме независимостта на г-н Панов. Той е издигнат от инициативен комитет не като удобна формалност, а като естествена проява на демократичната общност и зад него стоят доказали се в реални граждански усилия структури и фигури. Неговият статут на магистрат не е просто стечение на кариерните му обстоятелства, а кауза, от която той черпи своя авторитет. И, най-важното, със своята последователна лична борба за върховенство на закона и съдийска независимост г-н Панов е дал конкретни биографични доказателства за това, че може да бъде един истински независим президент, който не се кланя на силните на деня и в задкулисието, не се огъва пред трудности и не козирува на партии и кланове.

Ето защо, давайки своята политическа подкрепа и присъединявайки се към призивите за силен граждански вот и мобилизация за избора на г-н Панов за президент, партийните структури на Демократична България ще подхождат с максимален респект към неговата и на кампанията му независимост по закон и по дух. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови