ДБ настоява да обявим Митрофанова за персона нон грата

България да се включи по-енергично в отпора срещу руската агресия, е друго искане на десницата

Ружа Райчева 06 април 2022 в 09:38 2628 2

"Демократична България" настоява руският посланик Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата. Мотивът е, че поведение ѝ напоследък е в разрез с Виенската конвенция и уронва достойнството на България.

Това съобщи депутатът от ДБ Антоанета Цонева в декларация от парламентарната трибуна.

В декларацията присъства и друго искане - България "по-енергично да се включи" в "отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна" и съответно да ѝ предостави оръжия и муниции. 

"През последните дни се множат свидетелствата за зверствата извършени срещу украинската армия в Буча и други украински градове. Световното обществено мнение е потресено от кадрите на трупове на цивилни граждани по улиците, от разкриването на масови гробове, от сведения за изнасилвания и изтезания на невинни хора, за масови мародерства от страна на руски военнослужещи. Става все по-ясно, че режимът на Путин извършва военни престъпления, набиращи мащабите на геноцид", заяви Цонева. 

"Демократична България" сурово осъжда клането на цивилни от страна на Русия. Десните настояват България да помогне с предоставянето на съдебно-медицинска експертиза разследването на военните престъпления на руската армия, които вече се организират от ООН ЕС и други организации, както и страната ни да подкрепи нови, по-сурови санкции срещу Русия. 

"Като припомняме, че като отговор на зверствата в Буча партньорски страни като Германия и Франция изгониха общо 75 дипломати, а Литва руския посланик, настояваме за обявяване персона нон грата на руския посланик Елеонора Митрофанова, чието поведение напоследък систематично е в разрез с Виенската конвенция и уронва достойнството на България. 

България да започне да доставя на Украйна оръжия и муниции, които да ѝ позволят да се защити от руската агресия и съпроводените от нея военни престъпления. Свободата, достойнството и животът трябва да се отстояват", каза Антоанета Цонева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

2

офф бее

06.04 2022 в 11:08

И аз настоявам

2910

1

ivenco

06.04 2022 в 10:37

Само в консулството във Варна са над 100 гугутки служителите.Интересно с какво се занимават :).