ДБ: Истините за комунистическия режим трябва да са живи. Поуките не бива да се забравят

OFFNews 01 февруари 2021 в 10:18 1953 0

Атанас Атанасов, Христо Иванов, Борислав Сандов и членове и симпатизанти на Демократична България се поклониха пред мемориала на жертвите на комунизма. Поднесените венци и цветя са само преходният символ на почитта и преклонението към хората, изгубили живота си в отстояване на демокрацията и свободата. Няма да забравим, няма да простим!, се казва в съобщение на ДБ.

На 1 февруари 1945 г. 147 души от политическия елит на Третото българско царство, в това число регенти, министри, офицери, общественици, получават смъртни присъди от самопровъзгласилия се за народен комунистически съд. Хиляди са изчезналите и убити без съд и присъда. Извършено е непростимо зло.

Въпреки желанието си да гледаме в бъдещето, а не да ровим стари престъпления, истините за комунистическия режим трябва да са живи в спомените и поуките не трябва да се забравят, както и националното предателство, извършено от БКП, подарила българската независимост и суверенитет на Съветския съюз.

В историята не само на България, а и на много други държави XX век е белязан от политическо насилие, жертвите на което в Европа са милиони. Жертвите на това насилие са помнени и почитани, а у нас все още се чуват призивите да забравим миналото. Не. Без минало, няма бъдеще.

Ние, Демократична България, сме гаранти за това.

В този смисъл датата 1 февруари повече трябва да ни обединява, отколкото да ни разделя. Повече от 30 г. след краха на тоталитарния режим свободата и демокрацията за нас не са даденост, те трябва да се отстояват и сега. Свободата и демокрацията не просто трябва да се ползват, те трябва да се защитават всеки ден. Много достойни българи са доказали това, заявяват от ДБ.

Демократична България държи на правилния прочит на най-близката ни история като задължително условие, за да приемем ценностите на демокрацията, върху които се гради нашето общество. Това е един от пътищата за постигането на независимост, справедливост, на истинска парламентарна република, към които продължаваме да се стремим и днес.

Да почитаме паметта на пострадалите в защита на достойнството на българските граждани и демократичните принципи в годините на тоталитаризма е важна част от процеса на изграждане на съвременна и просперираща България, се казва в декларацията на ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови